Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Shii-Take en Shii-Take-Wâldkroket landelijk erkend als streekproducten uit De Friese Wouden

Op maandag 14 januari om 15.30 uur worden de Shii-Takes van paddenstoelenkwekerij De Feanhoper in De Veenhoop en de nieuw ontwikkelde Shii-Take-Wâldkroket van Restaurette 't Snackbearske in Beetsterzwaag bekroond met het keurmerk Wâldpyk. Hiermee krijgen de paddenstoel en de kroket landelijke erkenning als streekproducten uit De Friese Wouden. Boswachter Roel Vriesema en wethouder Piet van Dijk van de gemeente Opsterland overhandigen die dag de certificaten van keurmerk Wâldpyk en Erkend Streekproduct tijdens een feestelijke uitreiking in Restaurette 't Snackbearske.



De eerste Shii-Takes zullen door kweker Bert Dijkstra van Paddenstoelenkwekerij De Feanhoper worden uitgereikt aan boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer De Wâlden. Daarna zal Roel Vriesema het Wâldpyk-certificaat en het certificaat Landelijk Erkend Streekproduct aan Bert Dijkstra overhandigen.

De eerste Shii-Take-Wâldkroket zal door Janwillem en Willem Feenstra van ’t Snackbearske worden aangeboden aan wethouder Piet van Dijk van de gemeente Opsterland. Piet van Dijk zal vervolgens de certificaten van Wâldpyk en Landelijk Erkend Streekproduct uitreiken aan ’t Snackbearske. 

Troubadour Andries Visser zorgt voor muzikale intermezzo's en sluit het officiële gedeelte met een optreden af.




Shii-Take-Wâldkroket
Janwillem Feenstra van 't Snackbearske zocht met zijn vader Willem naar een bijzonder en onderscheidend product die hij in zijn luxe snackbar kon gaan aanbieden. Samen met Bert Dijkstra van De Feanhoper kwam hij als snel uit op een ragout van Shii-Takes met een krokant laagje eromheen: het idee van de Shii-Take-kroket was geboren. 



Ze wilden er een streekproduct van maken en wilden dit versterken door de kroket te certificeren met het keurmerk Wâldpyk. Maar alleen met Shii-Takes uit de Wâlden en meel uit alle windstreken voor het krokante laagje kwamen ze niet ver genoeg. Via Stichting Wrâldfrucht kwamen de heren in contact met It Fryske Hiem in Bakkeveen en De Feanster Mûne in Surhuisterveen. It Fryske Hiem teelt de Tarwe en De Feanster Mûne maalt die nu tot meel voor de kroket. Op die manier hebben ze een streekproduct gecreëerd dat in Beetsterzwaag wordt geproduceerd en waarvan alle hoofdingrediënten uit De Wâlden (De Friese Wouden) komen. Een echte Wâldkroket die daarom het keurmerk Wâldpyk en de landelijke erkenning als streekproduct verdient.

Voor meer informatie:
Jan de Boer, Stichting Wrâldfrucht, telefoon 0512-342571, e-mail: jandeboer@waldpyk.com
b.g.g. centraal kantoor Stichting Wrâldfrucht: 0511-542476, e-mail: info@waldpyk.com

Publicatiedatum: