Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder gewasbescherming fruit niet haalbaar

De beroepsmatige fruitteelt wordt momenteel geconfronteerd met nieuwe eisen van de levensmiddelenhandel. Deze vereisen dat het aantal werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen beperkt wordt en dat de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen op fruit duidelijk moet dalen. Wetenschappers van Europese fruitteeltinstituten zien hierdoor de duurzame fruitteelt in Midden-Europa in gevaar komen, zo meldt de Duitse website Gabot.de.
 
In een gezamenlijke verklaring wezen wetenschappers van de Duitse instituten KOB-Bavendorf en ESTEBURG en van het Oostenrijkse proefcentrum Laimburg erop dat dergelijke eisen wetenschappelijk niet haalbaar zijn en in het belang van de consumenten en de duurzame productie van gezonde levensmiddelen zelfs contraproductief zijn, zo luidt het in een persmededeling.
 
Zo stijgt bijvoorbeeld het risico dat ongedierte resistent wordt als het aantal toegestane werkzame stoffen beperkt wordt doordat steeds dezelfde middelen worden gebruikt. Ook eisen dat de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen naar beneden moet gaan, is wetenschappelijk niet haalbaar. Volgens langjarig onderzoek door de Duitse levensmiddelcontrole en eigen onderzoeksresultaten van de instituten blijft men al ver genoeg onder de huidige maximumwaarden.
 
Sinds meer dan 20 jaar teelt men in Midden-Europa fruit volgens de richtlijnen van de gecontroleerde 'geïntegreerde fruitteelt'. Deze richtlijnen doelen ook op reducering van de resten aan gewasbeschermingsmiddelen op fruit. Zo worden natuurlijke tegenstanders van het ongedierte doelgericht beschermd en gesteund. De gewasbeschermingsmaatregelen worden door observaties en prognoses daar waar nodig continue aangepast. Innovaties uit de wetenschap en intensieve advisering van de fruittelers hebben daarbij in de afgelopen twee decennia tot duidelijke vooruitgang geleid, aldus de wetenschappers. De praktijk van de geïntegreerde fruitteelt garandeert dat er ook in de toekomst gezond fruit tegen vriendelijke prijzen geproduceerd kan worden.
Publicatiedatum: