Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard van den Anker (NFO):

"Dat de Russen onze peren in de schappen willen hebben, zegt vooral iets over onze peren"

Tholen - Afgelopen weekend verschenen in Nederlandse media berichten dat ondanks de boycot er jaarlijks toch nog zo'n 70.000 ton Nederlandse en Belgische peren op de Russische markt arriveren. Om de peren Rusland in te krijgen, is een truc bedacht, waarbij Afrikaanse landen betrokken zijn. Die landen leveren tegen betaling certificaten over de herkomst en de veiligheid van de peren.  De Liberiaanse peren in de Russische supermarkt bijvoorbeeld zijn in werkelijkheid uit Nederland of BelgiĆ« afkomstig. 

"Hieruit blijkt maar weer dat de Nederlandse peer een dusdanige toppe(e)r is dat de Russen hem ondanks de boycot in het schap willen blijven houden", stelt voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). "Dat bevestigt ook maar weer hoe betreurenswaardig de boycot is. Nederlandse telers leiden verliezen onder de boycot en anderen verdienen eraan. Waarom moet er zo moeilijk gedaan worden, terwijl het zo makkelijk zou kunnen?"

De berichtgeving heeft Gerard zeker verbaasd. "Dat Afrikaanse landen op deze manier geld verdienen aan onze peren door exportcertificaten ter beschikking te stellen, is bizar. Maar ook de gepubliceerde artikelen dat de Nederlandse fruittelers miljoenen eraan verdienen is tendentieus. Telers exporteren zelf niet, maar zijn dagelijks met tomeloze inzet bezig een topproduct te telen. De export ligt in andere handen, namelijk bij de exporteurs en afzetorganisaties. De teeltsector staat onder druk en we zullen ervoor moeten strijden dat de telers een groter aandeel van de uiteindelijke consumentenprijs krijgt."