Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Saline Farming brengt teeltkennis naar Bangladesh

Tholen – Dit najaar kunnen consumenten zilte aardappelen van Texel vinden in Ekoplaza. Saline Farming test op Texel de teelt op zilte grond. “Wij zijn twaalf jaar geleden begonnen met als doel oplossingen te vinden voor de verzilting”, vertelt Arjen de Vos, hoofd Research & Developement. “Wij testen hoe verschillende gewassen en rassen reageren op zout. Omdat wij heel gecontroleerd werken, vinden we betrouwbare resultaten, die direct toepasbaar zijn in de praktijk.”

“Wij zijn begonnen met ‘wilde’ planten zoals zeekraal en strandbiet. Maar negen jaar geleden zijn we ook begonnen met het testen van gewassen voor meer gangbare landbouw, zoals aardappelen en wortelen. Voor de verschillende gewassen maken we dan een top-10 met rassen. Voor de aardappelen hebben we bijvoorbeeld ook voor de verschillende toepassingen rassen geselecteerd.” En wat is het verschil met de ‘gewone’ teelt? “De zilte aardappel is bijvoorbeeld veel aromatischer, maar zilte wortels smaakt dan weer zoeter.”

Teeltkennis naar Bangladesh
“We zijn twee jaar geleden begonnen met een klein project in Bangladesh”, gaat Arjen verder. “Vorig jaar zijn we begonnen met het grote project. Dit wordt ondersteund door de Postcode Loterij en wij voeren het uit samen met ICCO. Het belangrijkste doel is om juiste gewas te vinden die ook geschikt zijn in Bangladesh. Daar is namelijk 1 miljoen hectare landbouwgrond verzilt. Als dat zo doorgaat, worden in 2050 27 miljoen mensen gedwongen te migreren.”

“We trainen mensen daar, zodat de kennis kan worden doorgegeven. Tot nu toe hebben we al 25.000 mensen bereikt. Maar dat is pas het begin. We willen het project op zoveel mogelijk plekken uitbreiden en de actie in samenwerking met Ekoplaza in Nederland is bedoeld om meer aandacht te geven aan het project”, besluit Arjen.

Voor meer informatie:

Saline Farming
info@saline-farming.com