Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vincent Guérin, ANPP

"Goede vooruitzichten Franse appelmarkt"

In Frankrijk worden de late appelrassen momenteel geplukt. "Pink Lady wordt in de maand november geplukt. We hebben dus nu nog geen volledig beeld van de oogst. Volgens de laatste ramingen zullen we ongeveer 2% minder oogsten dan aanvankelijk door Prognosfruit bekend werd gemaakt," vertelt Vincent Guérin van de Association Nationale Pommes Poires (ANPP). 

Volgens Vincent zijn de prijzen min of meer stabiel en liggen ze op een aanvaardbaar niveau. "We zitten nog in het stadium dat we onze appelen op de markt brengen maar de volumes nemen toe. Voorlopig hoeven we ons over de prijzen geen zorgen te maken. Ook de volumes zijn in evenwicht. We verwachten een evenwichtige markt met een aanbod dat in overeenstemming is met de gebruikelijke vraag op de verschillende markten."

Het Midden-Oosten, Azië en het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel de belangrijkste markten voor Frankrijk. Het land exporteert ook grote volume naar Spanje, Duitsland en de Benelux. 

 

Vincent Guérin

Vincent vertelt verder dat het Franse klimaat zeer gunstig is geweest. "Het zonnige weer heeft voor een goed suikergehalte gezorgd. De kwaliteit is dit jaar erg goed. We hebben onze appelen ook onder goede omstandigheden kunnen oogsten."

Impact Poolse oogst
De grote oogst in Polen heeft maar weinig directe gevolgen voor de Franse markt. "De meeste appelen hier zijn van Franse bodem. Daarbij kan Polen niet altijd de rassen leveren waar in Frankrijk vraag naar is," aldus Vincent.

Desondanks zijn de Poolse volumes indirect wel van invloed op de markt: "De aanwezigheid van Poolse appelen is wat sterker in Duitsland en Noord-Europa, waar de Fransen hun appelen ook af proberen te zetten. Indirect heeft Polen dus wel invloed op onze markt."

De perenproductie zal toenemen
De Franse perenproductie is bescheiden en niet toereikend om aan de marktvraag te beantwoorden. "Franse retailers willen peren van eigen bodem in het winkelschap. We hebben dus een uitgebalanceerde markt. De laatste jaren hebben nooit problemen met de afzet ondervonden.

Op de perenmarkt verloopt alles soepel met goede prijzen. Dit is de reden waarom steeds meer Franse telers perenbomen aanplanten. De komende jaren zullen de volumes Franse peren dan ook geleidelijk toenemen. 

Deze groei is voornamelijk van toepassing op Williams peren en nieuwe rassen zoals Angélys, Qtee en Sweet Sensation. "Ook de volumes Conference zullen iets groeien, hoewel deze markt wat competitiever is dan de andere omdat er op de Franse markt veel Belgische en Nederlandse Conference peren worden aangeboden."

Voor meer informatie:  
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 PARIS
Tél : +33 (0) 1 53 10 27 80 
Fax : +33 (0)1 53 10 27 88
v.guerin@pommespoires.fr 
anpp@pommespoires.fr
www.pommespoires.fr  

Publicatiedatum: