Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chilean Citrus Committee

Chileense mandarijnenexport groeit verder

Het Chileense citrusseizoen werd eind oktober beëindigd. "Ons mandarijnenseizoen, evenals dat van clementines, loopt normaal gesproken van mei tot eind oktober. Dit jaar is de productie van vroege rassen met ongeveer 50% gegroeid en die van late rassen met 40%. Hierdoor waren er grotere volumes voor de export beschikbaar. We hebben dit jaar ruim 170.000 ton mandarijnen geëxporteerd ten opzichte van 115.000 ton vorig jaar," vertelt Juan Ortuzar van het Chilean Citrus Committee. 

Citrusexport van Chili naar alle markten (tonnen), met de Verenigde Staten als grootste exportmarkt. 

Hij legt uit dat het grote volume de eerste oogstraming voor het seizoen zelfs met 10% heeft overtroffen. Deze groei is te danken aan nieuwe plantages die hoge opbrengsten hebben opgeleverd. "We verwachten volgend seizoen zelfs nog meer groei in de mandarijnencategorie. De sector zelf groeit ook. De vraag naar mandarijnen neemt toe dus we denken dat de markt voldoende ruimte biedt voor het groeiende Chileense aanbod."

Europese markt
“We verwachten onze mandarijnenexport naar Europa te kunnen vergroten, met name in de maanden september en oktober. In deze periode is er sprake van een gat in de markt omdat er geen fruit uit andere herkomstgebieden, zoals Spanje, Argentinië en Zuid-Afrika, op de markt is. Nu de vraag groeit, biedt deze periode goede afzetmogelijkheden voor Chileense mandarijnen," vervolgt Juan. 

 

Ontwikkeling van de Chileense citrusexport in de loop der jaren (tonnen)

Door grotere volumes naar deze nieuwe markt te exporteren, zal er mogelijk een evenwicht tussen de prijzen op de verschillende markten ontstaan," legt Juan uit. "In De Verenigde Staten waren de prijzen doorgaans vrij hoog. Europa kon Chileense exporteurs dergelijke prijzen niet garanderen omdat de aanvoer beperkt was. Vaak is het zo dat de prijzen dalen naarmate de volumes toenemen. De mandarijnen worden dan voor iedereen beter betaalbaar waardoor de markt verder kan groeien. Het is weliswaar prima om hoge prijzen op een bepaalde markt te krijgen maar men moet ook realistisch blijven zodat de categorie in beide markten kan blijven groeien."

Voor meer informatie:
Juan E. Ortuzar - Chairman
Chilean Citrus Committee 
Chile
T: +56 2 - 2 472 4773 
E: citricos@asoex.cl  
www.comitedecitricos.cl 

Publicatiedatum: