Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie op prijsverlaging Aldi

"Aldi waardeert onze inspanningen en investeringen in de bananenteelt niet"

De meerderheid van de bananentelers en -exporteurs in Latijns-Amerika maakt zich nog steeds zorgen om de beslissing van Aldi om de prijs van een bananendoos met 1 dollar te verlagen in 2019. Deze aankondiging heeft veel kritiek, stress en bezorgdheid veroorzaakt in de bananensector.

Telerscoöperaties hebben hun krachten verenigd in het publiceren van open brieven aan Aldi. Hierin wordt uitgelegd waarom de prijsdaling geen goed idee is en waarom deze de bananensector bedreigt. Volgens Danilo Serrano, exportdirecteur van BanaBay (Ceinconsa) zou de prijsdaling de sector in sociaal en economisch opzicht benadelen: "De bananensector van Ecuador bevindt zich al in een kwetsbare situatie vanwege de lage winstmarges van telers en exportbedrijven. De alsmaar oplopende kosten in de keten zouden zich moeten vertalen in een stijging van de bananenprijzen, maar de beslissing van Aldi om ze in 2019 te verlagen, zal de bananensector zonder twijfel schade berokkenen, zowel in economisch als in sociaal opzicht".

Hij benadrukt dat het gaat om een eenzijdige beslissing van Aldi, die oneerlijk is en ingaat tegen de internationale handelsmethoden. "Het zal simpelweg gevolgen hebben voor de salarissen van de arbeiders op de teeltbedrijven en deze zijn al laag. Ook zal het investeringen in milieu- en infrastructuurverbeteringen stopzetten." Volgens Serrano is het moment gekomen om de vertegenwoordigers van de bananensector bijeen te brengen. Samen met burgers zouden deze  hun krachten moeten verenigen om deze beslissing van Aldi, die de sector alleen maar verder zou verzwakken, te laten herroepen.

Marianela Ubilla, van Agzulasa Ecuador, voegt toe dat het geen goed bericht is, maar dat het ook niet als een verrassing kwam. Het gerucht dat dit zou gebeuren, ging namelijk al jaren rond. "Niet alleen de bananensector van Ecuador zou aangetast worden, maar ook de andere bananen telende landen in Centraal- en Zuid-Amerika, vooral Costa Rica en Colombia".

"In de afgelopen decennia hebben we hard gewerkt aan onze ontwikkeling. We hebben duurzame  arbeids-, sociale- en milieupraktijken ingevoerd om bananen met een hoge kwaliteit en een garantie voor de gezondheid van de consument te kunnen telen", stelt Marianela. Ze voegt toe dat kleine en middelgrote Ecuadoriaanse telers geïnvesteerd hebben in het kwalificeren van hun teeltbedrijven en in lange termijn certificeringen (zoals GlobalGAP, Rainforest Alliance en Fairtrade) en biologische certificeringen. Ze moeten voldoen aan criteria op het gebied van traceerbaarheid, voedselveiilgheid, gezondheid en arbeidszekerheid, bodem- en waterbeheer, geïntegreerde plaagbestrijding en een goed gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

Nieuwe certificering

Ubilla vertelt dat de Ecuadoriaanse bananensector daarnaast, door middel van de grootste brancheorganisatie in Ecuador, AEBE, tijdens het vijftiende Internationale Bananenforum van vorige week de nieuwe merkcertificering Banano Premium & Sustainable heeft gelanceerd. "De belangrijkste doelstelling hiervan is om met een onderscheidend label de kwaliteitsbanaan die we in Ecuador telen te certificeren. Een banaan die gezond is voor de consument en geteeld wordt op een milieubewuste en sociaal verantwoorde manier".

"De mensen die de prijs voor een bananendoos in 2019 met een dollar willen verlagen in de belangrijkste supermarkten in de EU, lijken alle inspanningen en investeringen van telers niet te waarderen", aldus Ubilla.

Ubilla besluit door te zeggen dat Ecuador, als belangrijkste wereldwijde bananenleverancier, ernstige gevolgen zal ondervinden als de prijsdaling werkelijkheid wordt. "We zouden moeten gaan zoeken naar alternatieven of markten waar de investeringen die we doen, gewaardeerd worden. Wij zijn tevreden met de geleverde inspanningen en investeringen. Door het hebben van een duurzame teelt kunnen we natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties behouden, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan voedselveiligheid", stelt ze.

Publicatiedatum: