Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstramingen CBS

Misoogst voor uien, fors minder aardappelen

Tholen - Dat het droogterecord zou leiden tot een lagere oogst, is geen verrassing. De oogstramingen van het CBS overtreffen echter eerdere inschattingen. De oogst van consumptieaardappelen ligt 24% lager dan in 2017, uien zullen naar verwachting 44 procent minder opleveren blijkt uit de cijfers. "Voor uien is het een echte misoogst", zegt LTO-Akkerbouw-voorzitter Jaap van Wenum in het NOS Radio 1 Journaal. De sector rekende op een 30 tot 40 procent lagere uienoogst.

Uien
Gemiddeld genomen gaat de gemiddelde opbrengst richting de 60 ton per hectare (in 2000, 62 ton; 2015, 57,4 ton; 2017, 55,7 ton). Een schril contrast met de inschatting voor 2018 die op 32 ton per hectare komt. De verwacht bruto zaaiuien opbrengst komt daarmee op 0,8 miljoen ton, terwijl deze in 2017 historisch hoog was: 1,5 miljoen ton. In heel Noordwest-Europa zijn de effecten van de droogte op de uienoogst te zien, Engeland verwacht een 40% lagere opbrengst, en Duitsland 35%.

Aardappelen
De gemiddelde opbrengsten van aardappelen gaan over het algemeen richting de 50 ton per hectare (in 2000, 53,1 ton; 2015, 46,4 ton; 2017, 52,8 ton). Voor dit seizoen betekent dat een verwachte opbrengst van 3,1 miljoen ton. Dat is 0,8 miljoen ton minder dan de opbrengst in 2017.

Normaal gesproken vertalen lagere oogsten zich in hogere prijzen. Uientelers kunnen de slechte oogst mogelijk compenseren maar veel aardappeltelers niet omdat zij vaak werken met leveringscontracten. Daarom denkt Van Wenum dat de aardappels in de winkel niet veel duurder zullen worden, de uien wel.

Opbrengsten per hectare: het verschil tussen voorlopige en definitieve cijfers
Het CBS levert elk jaar oogstramingen aan voor de Europese landbouwrekeningen. De definitieve cijfers komen eind januari en wijken vaak af van van de definitieve oogstcijfers. De definitieve oogstraming (de bruto-opbrengst) van 2018 wordt in januari 2019 gepubliceerd en is gebaseerd op een enquête onder 5 duizend boeren. Op basis van deze enquête wordt vastgesteld wat uiteindelijk de opbrengst per hectare is en welk deel van de beteelde grond daadwerkelijk tot opbrengst heeft geleid (het geoogste oppervlakte). 

In de jaren 2010-2017 was de definitieve opbrengst per hectare voor consumptieaardappelen drie jaren lager dan de voorlopige (geschatte) opbrengst per hectare. Het grootste verschil was in 2015, toen de uiteindelijke opbrengst bijna 9 procent lager was dan aanvankelijk geschat. De overige vijf jaren was de definitieve opbrengst per hectare hoger dan voorlopig geschat. In 2010 was de opbrengst bijna 3 procent hoger dan geschat. Voor zaaiuien was in diezelfde periode de definitieve opbrengst per hectare vier jaren lager dan de geschatte opbrengst en vier jaren hoger. Het verschil varieerde van -6,5 procent (2014) tot +7,4 procent (2011).

Geoogst oppervlak versus beteeld oppervlak
Het geoogste oppervlak van consumptieaardappelen was in de afgelopen acht jaar vier jaren lager dan het beteelde oppervlak. In 2016 was het verschil (3 procent) het grootst. Bij zaaiuien was in vijf van acht jaren het geoogste oppervlak lager dan het ingezaaide. Het verschil was ook in 2016 het grootst (2,4 procent). De overige jaren waren voor beide gewassen het geoogste en beteelde oppervlak gelijk.

 

Bron: CBS