Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekse sector focust op Oost-Europa

Tholen – In de Europese top 3 van grootste productielanden voor bijvoorbeeld kiwi, perziken en nectarines, sinaasappelen, mandarijnen en watermeloenen staat Griekenland steevast vermeld. Daarmee is het land een belangrijk productiegebied. Een groot deel van het geteelde fruit wordt geëxporteerd, maar in grote delen van West-Europa lijkt de focus vooral te liggen op import uit Spanje. Waar gaan de Griekse kiwi’s, sinaasappelen en watermeloenen naar toe?

Het korte antwoord op die vraag luidt: Oost-Europa. Wie de exportcijfers bekijkt, ziet dat de grootste afnemers in het oosten van het continent te vinden zijn. Vorig jaar (2017) voerden Navels de ranglijst van fruitexport aan. Dat was overigens het eerste jaar dat TradeMap specifiek data over Navels presenteert. In totaal exporteerden de Grieken 210.341 ton Navels. De meeste daarvan gingen naar Roemenië (39.651 ton). Daarna volgen andere landen in het oosten van Europa: Servië (21.349 ton), Polen (18.329 ton), Hongarije (17.625 ton) en Bulgarije (16.958 ton). Duitsland is met een zesde plaats, goed voor 14.841 ton, het eerste West-Europese land op de lijst. Nederland (962 ton) bungelt net onder de helft op positie 20.

De focus op deze Oost-Europese markten is van praktische aard. Geografisch gezien liggen deze lande dichterbij. Wat ook meespeelt, is het relatief kleine volume dat de Grieken exporteren. Concurrentie met Spanje of Italië is lastig, geven de exporteurs toe, hoewel ze overtuigd blijven van de superioriteit van het Griekse citrus. Wat niet meewerkt, is het feit dat de teelt versnipperd is over een groot aantal kleine telers. Daardoor ontbreekt het veel telers aan het kapitaal om te investeren in nieuwe rassen.

Voor de druiven ligt dat anders. Daarvoor ligt de focus meer op het westen van het continent. Van de totale export van 89.453 ton is bijna de helft (35.737 ton) bestemd voor de Duitse markt. De top drie wordt vol gemaakt door Verenigd Koninkrijk (15.220 ton) en Nederland (7.913 ton). Hoewel ook de druiventelers doorgaans een klein areaal hebben, brengt de druivenmarkt meer op en is er meer ruimte voor investeringen. Daarbij ligt de focus op de pitloze rassen en mikken telers op een oogstmoment laat in het seizoen, als Spanje en Italië vrijwel van de markt zijn en het overzees seizoen nog niet begonnen is.

Ook in de ranglijsten voor andere producten komt de Griekse focus op de landen in de nabije omgeving naar boven. Roemenië, Bulgarije en Oekraïne vormen de grootste markten voor de perziken. De totale export kwam uit op 115.670 ton perziken, waarvan 22.907 ton voor de grootste afnemer Roemenië. Ook de rest van Oost-Europa en de Balkan staat in de top van bestemmingen. Het beeld voor de nectarine-export is vergelijkbaar met die van de perziken, al zijn de volumes kleiner. De totale export kwam uit op 70.473 ton.

Watermeloenen laten een iets ander beeld zien. De Grieken exporteren 28.321 ton naar Duitsland, dat daarmee de grootste bestemming is. De totale export staat op 170.472 ton. De tweede plek is voor Italië (27.527 ton) en ook het Verenigd Koninkrijk is in de top 10 te vinden. Nederland (5.284 ton) valt met een elfde plek net buiten de top. Italië, Spanje en Duitsland vormen de grootste afzetmarkten voor kiwi’s. Samen zijn deze landen goed voor net iets minder dan de helft van de totale kiwi-export. Griekenland exporteerde in 2017 129.527 ton.