Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen import: Kunnen detaillisten hun zaak sluiten?

GroentenFruit Huis: 'Eigen AGF eerst' bedreigt onze exportpositie

Tholen - Versproducten die in Nederland zijn geproduceerd – zoals groente, fruit en zuivel – moeten met voorrang worden aangeboden in de supermarkt, stelt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Ze verdedigde die mening in het Radio 1 programma Dit is de Dag van de EO. "Ik denk dat de land- en tuinbouwsector blij wordt van een grotere plek in het supermarktschap", zei ze. Richard Schouten van GroentenFruit Huis waarschuwde tijdens de uitzending juist voor die opstelling: "Wij zijn een exportnatie. Als andere landen zich ook zo opstellen, dan zou dat een behoorlijke klap betekenen voor de land- en tuinbouwsector." GroentenFruit Huis pleit voor een jaarrond en breed assortiment van groenten en fruit.

Carla Dik-Faber vindt dat het aanbod in supermarkten is doorgeschoten. Ze sturen het aankoopgedrag van de consument. Aardbeien met kerstmis zou bijvoorbeeld geen wens van de consumenten zijn, maar is door supermarkten bedacht. Dik-Faber ziet liever een schap met lokale en seizoensproducten uitgelicht in de supermarkt. Daarop reageerde Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Volgens hem wordt de politica op haar wenken bediend. "Veel supermarkten bieden al streekproducten aan", zei hij. Het voorstel van Dik-Faber vindt hij echter te ver gaan "Het zou de vrijhandel beperken. Supermarkten moeten niet bepalen wanneer je wat mag eten. We willen mensen zelf die keuze laten maken."

Klik hier voor de radio-uitzending van NPO 1

De gevolgen voor de AGF-speciaalzaken liegen er ook niet om. Zij kunnen hun zaak sluiten wanneer zij geen buitenlandse producten zouden verkopen. Specialisten willen een zo breed mogelijk assortiment en daarvoor is importproduct nodig. Zeker in de wintermaanden wanneer populaire groenten in Nederland niet beschikbaar zijn. "De top vijf van best lopende producten zou ik gedurende de wintermaanden niet aan kunnen bieden", vertelt Kees Lepping van Uw Groenteman André Breukers. Zijn top 5 bestaat uit bloemkool, broccoli, komkommer, sperziebonen en tomaten, allemaal producten die in de winter niet uit Nederland beschikbaar zijn.

In de wintermaanden zijn er wel Nederlandse groenten beschikbaar, maar of consumenten daar naar overschakelen is de vraag. Consumenten willen variatie, zegt Ruud Webster van AGF-speciaalzaak Bij Ruud in Amsterdam. "Consumenten zouden dan vooral zuurkool, boerenkool, witlof, prei en spruiten moeten gaan eten. Voor de 40- generatie zijn de seizoenen echter al vervaagd, ze verwachten dat alles het hele jaar door te koop is. Alleen asperges kennen ze nog als seizoensproduct." Kinderen die juist groenten moeten leren eten zijn ook de dupe volgens Ruud. "De lekkernijen zoals tomaten en komkommer vallen dan weg, dat zijn juist producten die ze meestal graag lusten."

Volgens de ChristenUnie zou alleen Nederlands product ook het milieu minder belasten. Anke Vermeulen van Groente en Fruit de Gruntehoof heeft wel begrip voor dat het argument. "Je kunt je afvragen of het invliegen van mango's verantwoord is maar onze klanten betalen er graag voor. Zijn kijken echt naar kwaliteit en prijs is niet van belang. Wanneer we het alleen van Nederlands product moesten hebben, dan kunnen we de zaak sluiten."