Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Berden:

“Knolselderijtekort vanwege droogte”

Tholen - De knolselderij-opbrengsten liggen dit jaar beduidend lager dan in andere jaren, vertelt Luc Berden. Berden teelt al jarenlang uitsluitend knolselderij en levert jaarrond van eigen teelt. “Een jaar als dit hebben we nog nooit meegemaakt. In Zuidoost Nederland is sinds begin juni geen regen van betekenis meer gevallen. Waar niet beregend is, is de grond kurkdroog.”


|
Tekort
Het tekort komt voor Berden dan ook niet als een verrassing. “Eigenlijk was dit al vanaf augustus duidelijk”. Berden vindt dat het zowel in het belang van de teler als de klant is om tekorten tijdig te voorzien. “Als je het tekort ontkent, krijg je geen eerlijke prijzen en breng je de continuïteit voor afnemers in gevaar. Daar is niemand bij gebaat, het is uitstel van executie. Hoe meer we nu verkopen, hoe minder er straks over is, want er komt niets meer bij.”



Kwaliteit
Naast een tekort is er ook een risico op kwaliteitsproblemen. Knollen die te lang hebben stilgestaan, kunnen inwendige problemen krijgen. Daarnaast was spintaantasting dit jaar een groot probleem in de knolselderij. “Bij warme droogte is de spintdruk hoog en hebben de mijten vrij spel. Ze tasten het blad aan waardoor de knol niet meer groeit. Telers moeten lijdzaam toezien hoe het gewas crepeert, want er is voor ons geen middel toegelaten om spint te bestrijden. Complete percelen zijn hierdoor vernield, terwijl in andere landen en andere teelten wel spintmiddelen beschikbaar zijn.” Omdat er weinig knolselderij met mooi blad beschikbaar is, is de vraag naar knollen met groen hoger dan in andere jaren.



Beregenen
Berden is vanaf begin juni continu aan het beregenen met alle installaties om het hele areaal nat te houden. “In feite hebben we alle plantingen vanaf eind mei volledig “met de fles” moeten grootbrengen: zonder regen van bovenaf. Sommige percelen hebben we wekelijks beregend, andere minder. Afhankelijk van grondsoort en behoefte.” Berden vertelt dat de beregeningskosten voor akker- en tuinbouwers dit jaar enorm zijn. “Machinekosten, onderhoud, reparaties en brandstof. De extra kosten bedragen al gauw 1.500 tot 2.000 euro per hectare”.

Opbrengstderving
Ondanks de beregening liggen de opbrengsten toch overal beduidend lager. Berden legt uit hoe dat kan: “Beregenen is uiteraard nuttig om verdroging tegen te gaan, maar het is een pleister op een gebroken been. Het helpt wel, maar je kunt er geen groei mee forceren. Knolselderij is geen tropisch gewas. Boven de 30 graden valt de groei volledig stil. De teelt is dit jaar maandenlang groei misgelopen. Die groei halen we niet meer in, het seizoen is voorbij.” Net zoals in peen en uien, wordt in de knolselderij gesproken over opbrengstdervingen tot zeker 40%. “Alles bij elkaar genomen, spreken we dus over lagere opbrengsten, mindere kwaliteit en extra kosten. Die tekorten moeten in de prijs tot uiting komen.”



EU steun
In onze buurlanden komt de overheid landbouwers tegemoet met steun vanwege de droogte. In Nederland is daar amper sprake van volgens Berden. “De EU heeft steun toegezegd aan alle lidstaten, die maken daar vrijwel allemaal gebruik van en vullen dat nog aan met nationale steun. Nederland beperkt de steun tot een voorschotje op wat premie en de mogelijkheid om twee weken langer mest uit te rijden. Daar heeft een groententeler niets aan.” Berden zou liever helemaal géén steun zien. “Ons huidige systeem creëert een ongelijk speelveld, valse concurrentie. Degenen die de meeste kosten gemaakt hebben om hun gewassen te beregenen, krijgen niets, degenen die niets gedaan hebben, krijgen steun. Feitelijk geeft de overheid aan dat je beter in bed had kunnen blijven liggen.”



Vooruitzichten
Berden voorziet een serieus tekort. “Ik spreek collega’s in Nederland, Engeland, Duitsland, België, Polen en Tsjechië. Overal zijn de geluiden hetzelfde. De impact van de droogte is groter dan verwacht, de groei is fors achtergebleven. Er zijn veel percelen die zo klein blijven dat ze niet eens geoogst kunnen worden. Alles wat oogstbaar is, wordt van het veld gehaald, maar de bewaarbaarheid is nog maar de vraag.”

Lege schappen
Verwacht Berden dan lege schappen voor de consument? “Nee, daarom is het juist belangrijk om tekorten te voorzien.” Berden heeft voldoende aanbod om zijn klanten te kunnen blijven voorzien. “We hebben dit jaar ons areaal uitgebreid, dat compenseert de lagere opbrengsten. We hebben het gewas goed verzorgd en we blijven in goed overleg met onze afnemers om de continuïteit te borgen. Kwaliteit blijft het belangrijkste."

Berden is aangesloten bij ZON Fruit & Vegetables. “ZON is AGF leverancier van supermarktketen Jan Linders, onze knolselderij ligt daar al ruim zeven jaar in de schappen. Zelfs in een jaar als dit, werkt dat prima, in goed overleg. We telen daarvoor speciaal en reserveren voor hen oogst. Jan Linders waardeert een duurzame relatie op lange termijn en wij  zorgen voor de continue voorziening van gezonde, verse knollen. Regionaal en duurzaam. De knolselderijverkoop van Jan Linders is ongekend, we hebben zojuist een zeer succesvolle actieweek afgesloten. Zonder lege schappen!

Voor meer informatie:
Tuinbouwbedrijf Berden
Luc Berden
Heymansstraat 81
5927 NP Venlo
info@lucberden.nl

Verkoop:
ZON Fruit & Vegetables
Michael Meijboom
michael.meijboom@royalzon.com