Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demodagen Rijk Zwaan

Snacks en convenience vanuit de vollegrond

Tholen – De erwtensoepgroente bij uitstek kan ook prima in een snack verwerkt worden, bedachten ze bij groenteverdelingsbedrijf Rijk Zwaan. Ze ontwikkelden een ragout op basis van knolselderij als vulling voor één van de populairste Nederlandse snack: de bitterbal. Maar niet alleen met knolselderij maken ze een sprong in de keten richting consument. Snacks en convenience lijken de motor achter de nieuwste ontwikkelingen vanuit de vollegrond.

Arno van Oers bij de demovelden van Rocketeerz

Demoveldcoördinator Arno van Oers test de knolselderij bitterbal uit bij bezoekers van het demoveld met de nieuwste vollegrondsgewassen. Na afloop van een bezoek krijgt iedereen een paar stuks om te beoordelen. Aangezien er de afgelopen weken belangstellenden vanuit heel de wereld kwamen kijken in de "showroom", zoals Arno het demoveld noemt, weet Rijk Zwaan meteen of de knolselderijsnack potentie heeft op de internationale markt.

Na het einde van de rondleiding: celeriac croquettes met enquête

“Op de proeverij krijg ik telkens enthousiaste reacties. We willen de consumptie van knolselderij een boost geven en verschillende toepassingsmogelijkheden laten zien. Bovendien is vegetarisch/veganistisch eten een trend waar we op in kunnen spelen”, vertelt Arno.
Rijk Zwaan liet Nederlandse proefpersonen ook een vergelijking maken met verschillende soorten vullingen van een bitterbal, waarbij knolselderij steeds de voorkeur kreeg.

IJbergsla twee uur na het snijden, links mét en rechts zonder Knox-core 

Arno is tevreden over de belangstelling voor de demoweken. "Deze demoweken trokken ketenpartners uit de hele wereld. Uit Noordwest-, Centraal- en Oost-Europa, maar eveneens uit Turkije, de Verenigde Staten, Koeweit, Korea, Japan, China en vele andere landen. Vanwege die verscheidenheid kiezen wij bewust voor een persoonlijke aanpak. Elke bezoeker heeft een rondleiding op maat gekregen”, geeft hij aan. "Je ziet steeds meer dat telers samen met ketenpartners samen komen. Daaraan merk je echt dat de tijd van de veiling voorbij is. Door samen te werken, kun je aanbod en vraag beter op elkaar afstemmen."

Biologische rassen
Omdat biologisch een groeimarkt is, had Rijk Zwaan een speciale bioroute op het proefveld uitgezet, die onder meer voerde langs sla, spinazie, kool, knolselderij, bleekselderij en rode biet. Specialist Organic Heleen Bos en crop specialist Daan Heidema leidden vijftig biologische telers rond. "Veel ondernemers wisten niet dat Rijk Zwaan zo’n grote diversiteit aan gewassen en rassen heeft voor de bioteelt. De markering met bio-bordjes vonden zij heel handig", vertelde collega Heleen.

Overleg op het demoveld

Het aanbod in groentengewassen en -rassen is groot. “Ik mag wel zeggen dat we het beste proefveld ooit hebben dit jaar”, zegt Arno. Dat komt omdat de grond van het proefveld is ‘gereviseerd’. “We hebben deze grond de afgelopen jaren geëgaliseerd, gedraineerd waardoor deze in topconditie is. Het groeiseizoen is perfect gegaan qua planning, we hebben natuurlijk wel veel moeten beregenen.”

Veel vollegrondsgroenten worden nog altijd doorontwikkeld op groei-, houdbaarheids- en resistentieprestaties. Ze moeten het qua smaak vooral van de bereiding hebben. Maar smaak is tegenwoordig ook een punt wanneer de vollegrondsgewassen als snack op de markt worden gebracht. Voor de convenience markt zijn zaken als verkleuringen na het snijden en interne kleur van gewassen weer succesfactoren. Arno licht een aantal ontwikkelingen toe.

Smaakras Jerada kent vele toepassings- en verpakkingsmogelijkheden

Een wortelras met ‘snack eigenschappen’ is Jerada. “Dit scoort goed op smaak, versheid en knapperigheid. Ook het loof is van goede kwaliteit zodat je met deze wortelen veel kanten op kunt qua verpakkingsvormen van bospeen tot snackbekers.”

Snack lettuce met veel komvormige blaadjes

Sla wordt tegenwoordig vooral vanuit een zakje verkocht en rassen worden steeds beter afgestemd op het convenience segment. Rijk Zwaan ontwikkelde hierbinnen ook een snackvariant. “We hebben een lijn met Crunchy Lettuce. In deze rassen zijn de kleur en de smaak bindsla en de fris- en knapperigheid van ijsbergsla gecombineerd. Deze eigenschappen maken Crunchy Lettuce zowel voor retail, foodservice als snijderijen geschikt. De mini-variant introduceren we nu ook als snack lettuce, wat weer nieuwe toepassingen van sla geeft. Je kunt een blaadje bijvoorbeeld vullen met roomkaas.”

Crystal, hitte en saus bestendig, deze krop weeg 740 gram

Crystal lettuce, een nieuwe, zware sla met knapperig, dik blad dat bijzonder geschikt is voor verwerking door de foodservicebedrijven maakte indruk volgens Arno. ”De bladeren zijn stevig, hitte en saus bestendig. Ik denk dat er veel toepassingen voor deze bijzondere sla te bedenken zijn.”

Intern rode bindsla

Een andere noviteit binnen sla is rode bindsla. “Om rood te kleuren, is licht nodig. Alleen de buitenste bladeren zijn rood, maar wij hebben een variëteit die ook inwendig rood van kleur is, dus zonder dat het zonlicht de bladeren bereikt."

Sparkle, een nieuwe introductie binnen Rocketeerz met (zeer) pittige smaak en ronde bladeren

De Rocketeerzlijn is ook bedoeld voor het groeiende convenience segment. Het is een gewas dat veel mogelijkheden biedt om te variëren in kleur, smaak en vormen. Arno: “Onze nieuwste introductie is Sparkle, een gecultiveerde variëteit met een rond blad met die typisch sterke rucola smaak.”

Monty (rechts) valt op door de meer egale en dieprode kleur ten op zichte van de competitor

Tot slot noemt Arno nog het ras Monty. "Deze rode biet bevat bevat aanzienlijk meer rode kleurstof betanine. Ook het drogestof gehalte en de brixwaarden liggen hoger dan die van standaardrassen. Ook heeft Monty veel smaak en een lange houdbaarheid”, besluit Arno.

Voor meer informatie
Rijk Zwaan R&D Fijnaart
Arno van Oers
Eerste Kruisweg 9
4793 RS Fijnaart
T +31(0)168 468 600
a.van.oers@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.com