Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese regels brengen bestaansrecht markthandel in gevaar

Tholen – Het CVAH luidt de noodklok. Er dreigt willekeur te ontstaan in de vergunningverlening aan de ambulante handel door gemeenten. Dat leidt tot grote bedrijfsonzekerheid voor marktondernemers. “Veel gemeenten gaven vergunningen voor onbepaalde tijd uit maar dat beleid staat op losse schroeven door nieuwe Europese regelgeving. Marktondernemers dreigen hiervan de dupe te worden”, vertelt Henk Achterhuis, voorzitter van het CVAH uit.

De nieuwe Europese regels dwingen gemeenten hun vergunningenbeleid te herzien. “De ene gemeente geeft een standplaats weg voor drie jaar, de volgende voor vijf en de andere weer voor tien. Er heerst volstrekte willekeur. Kooplieden staan vaak in verschillende gemeenten op weekmarkten staan en hebben dan te maken met telkens verschillende voorwaarden. Wij willen dat in heel Nederland de bestaande contracten voor onbepaalde tijd ten minste worden gerespecteerd. Ook een vergunning voor 10 jaar geeft onvoldoende bedrijfszekerheid”, stelt Henk.

Het is dan voor ondernemers onmogelijk om te investeren in hun bedrijf. Henk: “Wanneer je verkoopwagen wilt aanschaffen, dan ben je minimaal 1,5 ton kwijt, die moet je natuurlijk kunnen terugverdienen. Veel van de nog honderden AGF-handelaren op de markt hebben veel personeel in dienst. Deze kun je natuurlijk ook niet zomaar ontslaan als je vergunning afloopt.”

Het CVAH trok daarom hard aan de bel bij de politiek en kreeg gehoor bij de SGP. “Het zal toch niet zo zijn dat Brussel onze marktkoopmannen aan een vergunningencasino overlevert? Marktkooplui werken in weer en wind. Dan mogen wij hen nu niet in de kou laten staan”, zegt Kamerlid Chris Stoffer hierover tegen De Telegraaf. Het Kamerlid zet het onderwerp bij het eerstkomende overleg met staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) op de agenda.

Het CVAH start ook een proces tegen een gemeente. “De Europese regels zijn opgesteld naar aanleiding van de schaarse vergunning voor rondvaartboten maar geldt voor alle lokale vergunningen. Het kan toch niet zo zijn dat dit het voortbestaan van de ambulante handel in gevaar brengt. Daarom willen we jurisprudentie afdwingen en ervoor zorgen dat vergunningverlening voor onbepaalde tijd voor de ambulante handel mogelijk wordt.”