Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paars passiefruit uit Colombia

Aanvoer paars passiefruit piekt in Colombia

De aanvoer van gulupa neemt toe. "Momenteel bedraagt onze productie 10 ton per week," vertelt Santiago Mosquera Calvache van Practical Colombia. De aanvoer is met ongeveer 60% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dit is te danken aan meerdere factoren, waaronder de toenemende deskundigheid van telers met betrekking tot de teelt van deze exotische fruitsoort en de hogere productkwaliteit die geleid heeft tot onder meer de ICA- (Colombian Agricultural Institute) en GlobalGAP-certificering. 

Gulupa, ook wel bekend als paars passiefruit, wordt in Colombia geteeld en is momenteel uit de regio La Belleza in het noorden van het land afkomstig. "We hebben een plan ontwikkeld om onze hoeveelheden te verhogen zodat we ons op nog meer internationale markten kunnen richten," vertelt Mosquera Calvache. La Belleza is een voormalige 'Rode Zone', een regio met een lange geschiedenis van geweld en terrorisme die de lokale werkgelegenheid in de weg stond. Santiago legt uit dat de teelt van gulupa een speciaal aandachtsgebied van de regio is en als doel heeft de werkgelegenheid en economische mogelijkheden te verbeteren. Voor deze gemeenschap is de gulupateelt een legaal alternatief voor de cocateelt, die geleidelijk afgenomen is sinds het vredesverdrag werd getekend (waarover sinds 2012 onderhandeld werd)," vervolgt Mosquera Calvache. 

Toenemende productie
Gulupa, dat jaarrond geteeld kan worden in Colombia, wordt ook in andere Colombiaanse regio's geteeld, waaronder Huila en Boyaca. In juni begint het piekseizoen dat duurt tot januari. "We verwachten dat de productie de komende twee weken een piek bereikt, waarna we tot half januari wekelijks zo'n 17 ton oogsten," vertelt Mosquera Calvache, eraan toevoegend dat het grootste deel voor internationale markten bestemd is.

Mosquera Calvache merkt op dat de vraag naar gulupa momenteel voornamelijk uit Canada, Nederland en Frankrijk afkomstig is. Hij hoopt het fruit ook op de Aziatische markt te introduceren. "De consumptie is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de verschillende feestdagen en seizoenen op de continenten waar de klanten zich bevinden," vervolgt hij. "We streven er echter naar om een grotere markt te bereiken om de vraag naar dit product te diversifiƫren en een jaarronde vraag te creƫren."

Weinig prijsschommelingen
Wat betreft de prijzen merkt Mosquera Calvache op dat de prijzen van gulupa redelijk stabiel zijn vergeleken bij die van andere exotische fruitsoorten, hetgeen te danken is aan de jaarronde beschikbaarheid. "Over het algemeen varieert de prijs met zo'n 10%."

Vooruitblikkend vertelt Mosquera Calvache dat evenals bij andere exoten educatie essentieel is om de vraag naar deze fruitsoort verder te ontwikkelen. "De grootste uitdaging ligt in het introduceren van deze fruitsoort op markten die een totaal andere cultuur hebben dan de Colombiaanse. Daarnaast is het een uitdaging om consumenten te leren hoe ze gulupa het beste kunnen eten," aldus Mosquera Calvache. 

 

Voor meer informatie:
Santiago Mosquera Calvache
Practical Colombia
Tel: +1 57 319 496 5735
santiago@practicalcolombia.com 
https://practicalcolombia.com

Publicatiedatum: