Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst bio-aardappelen in heel Duitsland afgesloten

Oogstverlies minder sterk bij bio-aardappelen dan bij conventionele aardappelen

De oogst van bio-aardappelen is in heel Duitsland afgesloten. Slechts enkele bedrijven hebben nog aardappelen voor verwerking op het veld liggen of konden vanwege de aanhoudende droogte niet rooien. 
In veel regio's kon men pas goed oogsten als de akkers van tevoren geïrrigeerd werden.

Droge toestand
Op lichte, zanderige grond was anders het gevaar om de knollen te beschadigen heel groot. De grond, die nodig is voor het transport van de knollen in de rooier, zou in droge toestand te snel weg worden gezeefd. Op zwaardere grond was het zo droog dat er zich vaste kluiten hebben gevormd. Deze kluiten hebben vaak scherpe hoeken en leiden dan eveneens tot aanzienlijke beschadigingen aan de knollen bij het rooien.

De telers zonder irrigatiemogelijkheid kunnen nu alleen maar wachten tot het weer omslaat. In z'n geheel genomen laat zich volgens de eerste oogstgegevens van de BKE (Bio Kartoffel Erzeuger e.V.) vaststellen dat de oogst bij bio-aardappelen niet zo sterk is ingestort als in de conventionele teelt. Bedrijven zonder irrigatie hebben echter te kampen met enorme oogstverliezen tot aan totale oogstuitval.

Wondhelingsproces
Na de teelt en de oogst is de bewaring de derde belangrijke component voor een goede kwaliteit. Allereerst moet de aardappel na het rooien een wondhelingsproces doorlopen, kleine scheurtjes worden door de knol zelf weer gesloten. Daarna moet langzaam een constante bewaringstemperatuur van circa 4 graden Celsius worden bereikt. Onder goede omstandigheden kunnen de aardappelen dan tot wel tien maanden bewaard blijven. 

Deze goede omstandigheden zijn nu slechts moeilijk of met aanzienlijk veel extra werk te bereiken. Bovenop de aanhoudende droogte komen nu nog de ongebruikelijk hoge temperaturen. „Velen zijn blij met de 'gouden herfst', maar bij een zomerse 26-28 graden Celsius is het veel te warm voor de bewaring van aardappelen,“ zegt Gerd Barge, bedrijfsleider van het 'Raiffeisen Kartoffellager' in Pudripp. Daar liggen meerdere duizenden tonnen bio-aardappelen uit het oosten van Niedersachsen in bewaring.

Fysiologische veroudering
Het maakt niet uit hoe de aardappelen bewaard worden, men heeft duidelijk meer werk aan de koeling en beluchting aangezien de temperaturen in de binnenruimtes door de zomerse waarden steeds weer omhoog gaan. Onder deze omstandigheden bereiken met name de vroege aardappelrassen niet de nodige kiemrust waardoor ze weer ontkiemen. Daardoor verbruikt de knol extra vocht (aardappelen bestaan normaal gesproken voor 78% uit water) en wordt zacht. Dat vermindert de kwaliteit weliswaar niet, maar maakt het verschijningsbeeld minder en bevordert de fysiologische veroudering.

Verdere informatie:
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
Monika Tietke - Geschäftsführerin BKE
Gross Breese 3 29494 Trebel
info@bke-verein.de 
www.bke-verein.de  

Publicatiedatum: