Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoon kantoor levert beter werk op

Op een schone werkvloer wordt harder gewerkt. En we zijn in een schone omgeving ook tevredener over ons werk. Dat laat Wagenings onderzoek op kantoren zien.

Het lijkt nogal voor de hand te liggen. Natuurlijk is het prettiger toeven op kantoor als je bureau schoon is, er geen kruimels op je stoel liggen en er geen laagje stof op je beeldscherm zit. Maar heeft viezigheid ook invloed op de productie? Die vraag kan nu na Wagenings onderzoek met een volmondig 'ja' worden beantwoord. Poetsen loont voor de werkgever.

Metingen
De relatie tussen reinheid en productiviteit werd in het verleden ook al eens aangetoond, zegt Johan van Ophem (Urban Economics). ‘Maar de mate van schoonheid werd toen beoordeeld op basis van perceptie. Het nieuwe aan dit onderzoek is dat we naast en­quêtes ook fysieke metingen hebben gedaan. En de resultaten van beide methodes komen aardig overeen.’

Het praktische werk werd uitgevoerd door studente Mirte Horrevorts. Zij vond vijf min of meer gelijksoortige organisaties in de non-profit sector bereid om mee te doen aan het onderzoek. Het gaat om een school, een gemeente, twee stichtingen en een afdeling van WUR. Deelnemers vulden en­quêtes in over hun werk (snelheid, omvang en kwaliteit) en de schoonheid van hun kantoor.

Fijnstof
Naast die subjectieve beleving werd de reinheid van de werkplek nauwkeurig in kaart gebracht aan de hand van internationaal erkende maatstaven van de schoonmaakbranche. De VSR (Vereniging Schoonmaak Research) sponsorde het onderzoek. Daarnaast werd de hoeveelheid en de grootte van het fijnstof gemeten. De metingen vonden steeds ’s ochtends plaats voordat er was schoongemaakt.

De resultaten zijn volgens Van Ophem eenduidig. Een schonere werkomgeving leidt tot een significant hogere productie en tevredenheid over het werk. Maar hoevéél meer iemand produceert is niet duidelijk. Van Ophem: ‘Hoe sterk het verband is, kun je er met deze methodes niet uithalen.’ Maar het verband is volgen hem wel een signaal naar directies. ‘De schoonmaak is vaak een populair onderdeel binnen de organisatie als er bezuinigd moet worden.’

Opvoeding
De vraag blijft waarom wij niet floreren in viezigheid. Volgens Van Ophem zijn daar diverse theorieën over. ‘Een gezondheidskundige zal wijzen op het mogelijke besmettingsgevaar in een vuile omgeving. Een socioloog zal zeggen dat we door onze opvoeding geconditioneerd zijn om de troep op te ruimen. Maar we weten het eigenlijk niet zeker. We houden kennelijk niet zo van viezigheid thuis niet en ook niet op het werk.’

Bron: WUR

 

Publicatiedatum: