Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hartslag meten bij bananen

In China is een trend ontstaan waarin hartslagmeters op levenloze voorwerpen worden geplaatst. Vreemd genoeg leidt dit vaak tot een resultaat. De hartslagmeters geven een hartslag weer als deze worden geplaatst op rollen toiletpapier, knuffelberen of bananen.

Na wat onderzoek blijkt volgens de Chinese tech-nieuwssite Abacus dat de Xiaomi Mi Band 3-hartslagmeter een hartslag van 81 slagen per minuut registreert als deze op een rol toiletpapier wordt geplaatst. Een koffiemok geeft een hartslag van 72 slagen per minuut, terwijl gele bananen weer een hogere hartslag geven.

Een hartslagmeter van het concurrerende merk Apple geeft een soortgelijk resultaat. De Apple Watch Series 4 meldde bij de objecten een hartslag die iets trager was dan bij de hartslagmeter van Xiaomi.

De hartslag is volgens de techsite Gizmodo afkomstig van hoe de hartslagmeters werken. "Om een hartslag te registeren, sturen de meters groen licht naar de pols van degene die de hartslagmeter draagt. Bloed absorbeert groen licht. Als bloed sneller stroomt, wordt er ook meer groen licht geabsorbeerd. Dit proces, dat ook wel fotoplethysmografie wordt genoemd, is een relatief simpele manier om de hartslag te meten."

De sensoren van de hartslagmeters kunnen echter voor de gek worden gehouden als ze op een object worden geplaatst dat licht kan reflecteren. Toiletpapier heeft een minder reflectief oppervlak als een koffiemok of een banaan, wat de verschillen in hartslag verklaart.

Nu zijn hartslagmeters niet bedoeld om het verschil te zien tussen een menselijke gebruiker en een banaan. Ongeacht welk merk wordt gebruikt, zal er daarom altijd een onnauwkeurige hartslag worden gemeten bij een banaan.

Bron: idropnews.com

Publicatiedatum: