Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Masterclass Voedseltransitie, 12 oktober 9.30 bij Schuttelaar & Partners

Hoe moet het voedselsysteem van de toekomst eruit zien?

De afgelopen decennia zijn grote duurzaamheidsinspanningen verricht om het Nederlands voedselsysteem te verbeteren. Toch komt, ondanks alle innovaties, de voedseltransitie nog niet snel genoeg op gang. De uitdaging is het realiseren van een hogere voedselproductie op een veel milieu- en natuurvriendelijkere manier. En het doorbreken van de huidige dominante voedsel-consumptiepatronen die in toenemende mate tot overgewicht en daarmee gepaard gaande welvaartsziekten leiden.

Stippen op de horizon
Hoe moet het voedselsysteem van de toekomst eruit zien? Het is allereerst beter bestand tegen klimaatverandering, in toenemende mate circulair en houdt de bodemvruchtbaarheid in stand. Daarnaast gaat het op een verantwoorde manier om met water en andere hulpstoffen, is het veel minder afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen, draagt het bij aan de vergroting van de biodiversiteit en is het in staat de groeiende wereldbevolking van voldoende, gezond en lekker voedsel te voorzien. Met een eerlijk inkomen voor de boeren waar ook ter wereld. De transitie naar zo’n toekomstbestendig voedselsysteem vraagt om meer regie van de overheid, stippen op de horizon, financiële middelen om innovatie kracht bij te zetten, een juiste afstemming tussen kennis en praktijk, en het vormen van nieuwe instituties.

Voedseltransitie op vele terreinen
Communicatie- en adviesbureau Schuttelaar & Partners (S&P) is samen met haar klanten actief aan de slag met de voedseltransitie op vele terreinen. "Zo helpen we onze klanten in de gehele agrifoodketen hun assortiment duurzamer en gezonder te maken en hiermee hun marktpositie te versterken. We zijn actief betrokken bij uiteenlopende ketenprojecten op het gebied van verduurzaming (klimaat, biodiversiteit). Ook begeleiden we innovatieve bedrijven die producten met nieuwe eiwitbronnen op de markt willen brengen en adviseren we groene onderwijsinstellingen hoe in te spelen op de voedseltransitie."

Duurzame coalities
De afgelopen jaren heeft S&P verschillende coalities gevormd om de voedseltransitie te versnellen. Een voorbeeld is de Smart Food Alliance, een groep van ruim 30 middelgrote agrofoodbedrijven die zelfstandig en gezamenlijk stappen zetten richting een gezond, klimaatneutraal en circulair voedselsysteem. Deze vooruitstrevende bedrijven zijn bereid hun kennis te delen en hun innovatiekracht te bundelen om de transitie gerichter vorm te geven. Een ander voorbeeld is het initiatief Gezond Uit. Met Gezond Uit gaanveertien partijen waaronder pretparken, dierentuinen, musea, cateraars en leveranciers aan de slag om bezoekers een leuk, lekker en gezond voedingsaanbod aan te bieden. Samen hebben zij een 8-punten plan opgesteld om een gezonde lunch tijdens een dagje uit mogelijk te maken.

Meer weten over het veranderende voedselsysteem en de middelen die daarvoor nodig zijn? Kom dan naar de Masterclass Voedseltransitie op vrijdag 12 oktober om 09.30 uur bij Schuttelaar & Partners (Zeestraat 84, Den Haag). De sessie wordt gefaciliteerd door managing Partner Suzanne van der Pijl.

Publicatiedatum: