Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CRISPR brengt ananaskers op de markt

De meeste mensen hebben nog nooit een ananaskers geproefd; het kleine, zoete familielid van de tomaat. Dat komt omdat de plant met z'n lange takken en zelden rijpend fruit ongeschikt is voor grootschalige tuinbouw. Tot nu toe is de lekkernij gereserveerd voor mensen die de plant in hun tuin durven loslaten of voor hen die het fruit op een telersmarkt tegenkomen.

Dankzij de genbewerker CRISPR kan daar verandering in komen. Professor Lippman staat aan het hoofd van een team dat brede kennis heeft van tomatenplanten en de genen die hun groei bepalen. Ze hebben genoom-apparaat CRISPR gebruikt om ananaskersen te creĆ«ren die compact blijven, hanteerbare stelen hebben en die groter en overvloediger fruit produceren.

Er zijn geen pogingen ondernomen om de wilde plant te veredelen naar een praktischer gewas. Lippmans team heeft met de genen van de plant alleen de groei en bloei verbeterd. Ze genereerden effect op drie door CRISPR gevonden genen: de eerste is een hormoon dat de bloei reguleert; de tweede een hormoon dat leidt tot dichter fruit; de derde is het aantal zaadonderdelen in elk fruit, waardoor de grootte verbeterd kon worden.

Lippmans team werkt verder aan de plant om de ananaskers geschikt voor teelt op grote schaal te maken. Het huidige succes laat zien dat dit mogelijk is. De gebruikte methode is veel sneller dan de traditionele veredelingstechnieken.

Lippman: "Dit is een goede case om te laten zien dat je met genbewerking wilde planten voor tuinbouw geschikt kunt maken."

Voor meer informatie:
www.cshl.edu

Publicatiedatum: