Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Provinciale en telersdammen in Klein-Karoo gemiddel voor 5-15% gevuld, maar hoop blijft op vroege zomerregens

Telers uit Zuid Afrikaanse Klein-Karoo staan voor droge start

De droogte voor fruittelers in de Zuid Westkaap is voorbij, maar blijft in Klein-Karoo. Hier groeit het merendeel van Zuid-Afrika's abrikozen, meer dan de helft van de perziken en bijna een derde van de pruimen. Het gebied heeft het beste klimaat voor steenfruit.

Klein-Karoo apricot orchard

Abrikozenboomgaard in Klein-Karoo

Klein-Karoo is een gebied met winterregens, regelmatig sneeuw en kou. De kans op zomerregens is tot december mogelijk. De zomer is heet en zonnig, wat het suikergehalte bevordert. Maar telers zijn bezorgd om het derde opeenvolgende droge jaar.

Teler Niël Joubert: "Van januari tot december van vorig jaar viel 250 mm op mijn bedrijf. Maar daar zaten hoeveelheden van 0,2 mm bij." De gemiddelde hoeveelheid regen ligt tussen de 400 en 600 mm.

Een andere teler geeft aan dat de bassins nooit gevuld werden. Gelukkig heeft een goede sneeuwval de ondergrondse watervoorraden gevuld. Hij moest vorig jaar verschillende hectaren peren verwijderen, wat behoorlijke financiële gevolgen had. 

Geen hulpprogramma's voor fruittelers

Klein-Karoo apricot orchard

Telers zijn afhankelijk van dammen, boorgaten en fonteinen die door de bergen gevuld worden. Alle telers klagen over het feit dat er bijna geen regen viel afgelopen winter. De niveaus in bassins lagen tussen de 5% en 35%. De oude dam is voor de helft gevuld. De Poortjieskloof Dam is voor 9,8% vol. De Stompdrift Dam is 6% vol, de Kammanassie Dam 5,5%, de Calitzdorp Dam 13,5%. De Gamkapoort Dam staat op 0% en de Oukloof Dam 0,5%. 

Boorgaten gebruiken levert een fikse elektriciteitsrekening op, vooral als de pompen niet gelijk kunnen lopen met de elektriciteitstarieven.

Soms zijn er droogteprogramma's voor telers met vee in de vormen van balen hooi, maar droogteprogramma's voor fruittelers zijn nihil. Een teler stelt hulp voor de hoge elektriciteitsrekeningen voor.

Publicatiedatum: