Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanning en speculatie bij start uienseizoen

In het Vakblad Primeur dat afgelopen weekend verscheen blikten exporteurs en verpakkers vooruit op het spannende nieuwe uienseizoen dat is losgebarsten.

“Veel percelen in het zuidwesten kun je gewoon afschrijven. Ik schat dat 60% van de uien niet eens voor consumptie geschikt is. In het noorden van het land ziet de situatie er beter uit en zijn de opbrengsten gemiddeld 30% minder. Al met al hebben we het over 40-45% minder uien, waarmee er een fors volume minder beschikbaar is voor de export", constateert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions.

“Linksom, rechtsom of door het midden. Er gaan spannende dingen gebeuren dit jaar”, voorspelt Tjerk Nagel van uiensorteer- en pakstation Konaxx Onions uit Sint Jacobi Parochie. “De sorteercapaciteit is zo overspannen groot, dat er dingen zullen gebeuren die niet stroken met de werkelijkheid.”

Ook Jan Franje van Franje Onions blikt vooruit op een spannend jaar. “Ik denk dat ik nog nooit zoiets heb meegemaakt. Iedereen wijst terug naar 1976, maar als ik de vorige generatie moet geloven, is het niet te hopen dat het net zo afloopt als toen. De uien werden toen afland erg duur verkocht, maar waren op het einde van het seizoen niets meer waard.”

Ook in België zijn de opbrengsten en de kwaliteit zeer wisselvallig, vertelt Rémy Tanghe van Bres Potato dat in 2015 startte als nieuwe onderneming in Breskens en toen alle lopende activiteiten van het toenmalige Terrapoint overnam. “Wij kopen veel uien in België in, maar groftes vallen erg tegen. In de Westhoek zijn de opbrengsten nog redelijk goed, Zeeuws-Vlaanderen brengt het er een stuk minder van af en ook in Wallonië zijn de opbrengsten stukken lager.”

“Het moet allemaal nog maar gebeuren”, begint Jan van der Ben van exportonderneming Sevenhuysen uit Warmenhuizen. “De boeren denken allemaal dat het goud wordt. En de opbrengsten lijken dit jaar inderdaad een stuk minder, maar niemand weet nog hoeveel uien er straks achter de plank liggen.

Ook in de rode uien zijn de opbrengsten wisselvallig, vertelt Carl van de Wiel van uiensorteer- en pakstation Agro Centre Holland, dat zich gespecialiseerd heeft in rode uien. . De kilo’s zijn er gewoon niet. Ik verwacht dat de meeste klanten wel bereid zijn om dit jaar kleinere maten te accepteren. Maar er zijn veel minder uien te verkopen, dus dat zal toch in de marge terug te zien moeten zijn aan het einde van de rit.

“Het zal niet de vraag worden of de uien duur gaan worden, maar het is meer de vraag op welk niveau de gevestigde exportlanden zullen afhaken en andere opties zullen gaan nemen”, concludeert Adriaan van Belzen van Daily Onions. “Daarbij zal elke schakel in de keten te maken krijgen met het dilemma van de middelsortering in verhouding tot grof. In het Verenigd Koninkrijk zijn supermarkten al overgestapt op andere specificaties waarbij Engelse telers al volop de middelmaten mogen afleveren wat nog niet eerder op deze schaal is voorgekomen.”

Het hele artikel lezen? Abonneer je nu op Primeur en we sturen je het september-nummer toe