Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aan nieuw adviesorgaan landhervormingen nemen telers, landbouwexperts en economen deel

Zuid-Afrikaanse exportgewassen gemarkeerd door stimuleringsplan

Op 21 september maakte president Pres Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika de details bekend van een economisch stimuleringsplan, met als doel het investeerdersvertrouwen te herstellen, banen te creëren, de economie te laten groeien en de sociaaleconomische omstandigheden te verbeteren. Het land staat op de vooravond van een economische recessie en is voor internationale investeringsbureaus niet meer interessant. Na de speech verbeterde de waarde van de Rand iets en werd de president geroemd om zijn sterke, besluitvaardige, doch realistische beslissingen.

"Onze economische moeilijkheden zijn ernstig"

“Het zal enige tijd duren en de nodige inspanningen kosten voor we onze economische moeilijkheden het hoofd hebben geboden.”

De tuinbouw biedt volgens de president 'grote mogelijkheden' voor het creëren van banen.

“De Land Bank [een in landbouw gespecialiseerde bank die in overheidshanden is] is momenteel bezig met transacties waarmee de komende 3 tot 5 jaar werkgelegenheid in de agrarische sector geschapen kan worden."

Financiering van arbeidsintensieve gewassen voor de export

Met name de fruitsector werd indirect genoemd: "Een belangrijk deel van de financiering zal naar op export georiënteerde gewassen gaan die erg arbeidsintensief zijn."

Dit lijkt een verwijzing te zijn naar sectoren als blauwe bessen, waarvan de arbeidsintensiviteit veel aandacht trekt, en ook naar het vestigen van fruitexportbedrijven waar de hoeveelheid arbeid per ha veel groter is dan bij graan- en veeteelt, en als laatste naar de tienduizenden mensen die in verpakkingsstations, logistiek en kwaliteitscontrole aan de slag kunnen.

Adviserend landhervormingsorgaan met agrarische expertise

Hij kondigde het samenstellen van een panel van 10 personen aan dat de regering zal "adviseren over het invoeren van een eerlijk landhervormingsproces, dat de onrechtvaardigheden uit het verleden zal rechtzetten, agrarische output zal verhogen, economische groei zal promoten en de voedingsveiligheid zal beschermen."

In het landhervormingsorgaan zullen plaatsnemen: Dr Vuyo Mahlati van de African Farmers’ Association, agrarisch econoom Wandile Sihlobo, professor in landhervormingen Ruth Hall, voormalig decaan aan de universiteit van Stellenbosch Mohammed Karaan, Dan Kriek van AgriSA en twee telers: groententeler Thati Moagi  en veeboer Nick Serfontein. Twee van de panelleden hebben een juridische achtergrond en één een educatieve.