Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citroensap effectief medicijn tegen nierstenen

De consumptie van citroensap als aanvulling op een normaal dieet kan het risico op het terugkeren van nierstenen met 50% verminderen. Dit is de uitkomst van een nieuwe studie, waarin 200 patiĆ«nten twee jaar lang een gecontroleerde hoeveelheid citroensap aan hun dieet toevoegden. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door het internationaal bekende Mario Negri onderzoeksinstituut in Ranica in samenwerking met ziekenhuizen in Bergamo. De resultaten zullen op 3 oktober gepresenteerd worden in het Italiaanse instituut. Tijdens de presentatie met de titel "The hidden powers of the lemon", zal het consortium vertellen over de speciale eigenschappen van de citroen en zijn bijdrage aan gezondheid. 

Het doel van het onderzoeksproject betrof niet alleen het vaststellen van de invloed die de consumptie van citroensap heeft op de vorming van nierstenen, maar ook de invloed op andere bekende problemen, zoals urineweginfecties en kolieken. Ook werd bekeken of de consumptie van citroensap een gereduceerde behoefte aan behandeling in een ziekenhuis en chirurgie kan leiden. 

Nierstenen zijn een bekend medische aandoening waar 10 tot 12% van de bevolking aan lijdt. Zonder medische behandeling is de kans dat nierstenen terugkeren zeer hoog. In 15 tot 20% van de gevallen gebeurt dit al in het eerste jaar na behandeling. In de eerste vijf jaar na de eerste behandeling is dit percentage 50%.

Citroenen zijn een natuurlijke bron van citraat en heeft een hogere concentratie hiervan dan alle andere citrus, zelfs vijfmaal zoveel als een sinaasappel. Standaard medicatie tegen nierstenen bevat kaliumcitraat, maar dit kan slechts in beperkte hoeveelheid worden voorgeschreven vanwege de bijwerkingen. Een half kopje pure citroensap bevat evenveel citraat en is daarmee een effectief alternatief.


Publicatiedatum: