Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakantiewerk scholieren aan strenge regels gebonden

Het werk dat kinderen mogen doen is aan strenge regels gebonden. Ook dit jaar zal de Inspectie SZW (vroeger de Arbeidsinspectie) weer regelmatig onaangekondigd controles uitvoeren. Wat zijn de regels waaraan u, als werkgever, zich moet houden als u een jeugdige werknemer tijdens de zomermaanden in dienst wilt nemen?

Welk werk mogen kinderen van 13, 14 en 15 jaar doen?

Jongeren van 13, 14 en 15 jaar mogen alleen licht, niet-industrieel werk verrichten. Dit houdt in dat de werkzaamheden niet zwaar mogen zijn, geen gevaar kunnen opleveren en niet schadelijk mogen zijn voor de gezondheid. De werkzaamheden moeten onder voortdurend toezicht plaatsvinden; het kind moet te allen tijde een beroep kunnen doen op een volwassen toezichthouder. Voorbeelden van niet-industrieel werk in een groentewinkel zijn: helpen bij inpakken, het vegen van vloeren of het verrichten van lichte schoonmaakwerkzaamheden zonder gebruikmaking van schadelijke schoonmaakmiddelen. Het kind mag niet werken achter de kassa, evenmin in het magazijn en evenmin ingeschakeld worden bij het in- of uitladen van vrachtauto’s.

Hoe lang mogen jongeren tijdens de zomervakantie werken?

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen tijdens vakantieweken tussen 7.00 uur en 19.00 uur maximaal 7 uur per dag werken, wekelijks hoogstens 35 uur. 13- en 14-jarigen mogen gedurende maximaal vier vakantieweken werken, waarvan drie weken achtereen. 15-jarigen mogen tijdens de vakantie maximaal 8 uur per dag werken en 40 uur per week.

Kinderbijslag

Kinderen jonger dan 16 jaar kunnen onbeperkt bijverdienen. Tijdens de zomervakantie mogen thuiswonende kinderen van 16 en 17 jaar € 1.300 netto extra bij verdienen. Ouders zijn verplicht om inkomen van meer dan € 800,00 netto per kwartaal aan de Sociale Verzekeringsbank op te geven.

Buiten de schoolvakanties

Kinderen mogen in beperkte mate buiten de schoolvakanties werken. Daarvoor gelden strengere regels, met name voor kinderen van 13 en 14 jaar.

Snijmachines en jeugdige medewerkers van 16 en 17 jaar

Jeugdige medewerkers van 16 en 17 jaar mogen werken met zogenoemde “extra beveiligde machines”. Een extra beveiligde machine is zodanig beveiligd dat de werking daarvan geheel onafhankelijk is van degene die de machine bedient. Indien in de onderneming nog (groente) snijmachines aanwezig zijn zonder een dergelijke beveiliging, dan mogen jeugdigen van 16 en 17 jaar hieraan alleen werken als zij een speciaal instructieprogramma hebben gevolgd.

De wettelijke identificatieplicht

Ook van het kind dat in uw onderneming vakantiewerk verricht, moet u een kopie van een geldig identiteitsbewijs hebben. Het kind dient u derhalve een paspoort of een nationale identiteitskaart te overhandigen en u in de gelegenheid te stellen daarvan een kopie te maken.

Tip: maak een eenvoudige arbeidsovereenkomst. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een brief waarin u afspreekt in welke periode en hoe lang de vakantiewerker bij u komt werken. Leg voorts de aard van de werkzaamheden vast. Laat deze overeenkomst mee ondertekenen door een van de ouders als het gaat om een vakantiewerker jonger dan 16 jaar.

Bron: ADN
Publicatiedatum: