Reactie Rob Baan op onderzoek 'smakeloze rode tomaten'
Reactie Rob Baan, Koppert Cress:
De vollegrondstomatenteelt in de USA en speciaal in Californië is de meest ouderwetse tomatenteelt, die er in de wereld bestaat. Tomaten worden groen geoogst, gekoeld(!) en dan met een ethyleen behandeling rijp gemaakt zodat ze rood gekleurd na vele foodmiles op kleur in New York aankomen.
De uniforme kleur waar over gepraat wordt, heeft te maken met het verschil tussen de gewone tomaat en de groenkraag (greenback) tomaten die met name in zuidelijke landen het imago hebben van meer smaak. Deze tomaat is groen van boven, een beetje kleurend van onder en rood van binnen. Kumato is daar een extreem type in.
Echter de meeste smaak van de tomaat komt uit de plant vandaan. Die voedt de vrucht. De vollegrondstomaten uit de USA zijn dus niet op smaak als ze geplukt worden. Daarom zijn in de USA vine ripe tomaten uit de Hothouse (de kas) ook meer en meer door de consument aldaar gewaardeerd.
Conclusie van uit het onderzoek dat ik uit diverse artikelen tot mij kreeg: leuk onderzoek voor wetenschappers maar door de populaire pers compleet verkeerd geïnterpreteerd. Met alle gevolgen weer van dien. Kortom, de lekkerste tomaten zijn Europese tomaten en de schoonste, lekkerste zijn de Hollandse!