Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bananensuikers zijn gezonder dan sportdrankjes


Bananen staan al lang bekend als een goede energiebron tijdens sportactiviteiten. Eeen nieuw onderzoek van het Human Performance Lab aan de Appalachian State University van de North Carolina Research Campus (NCRC) laat zien hoe deze positieve werking in elkaar zit.

'We wilden onderzoeken wat een betere energiebron vormde tijdens een intensieve fietsrace: bananen of een sportdrank met koolhydraten,' zo vertelt Dr. David C. Nieman, directeur van het human performance lab en lid van de faculteit voor gezondheidswetenschappen aan de Appalachian. 'We ontdekten dat de prestaties van de sporter hetzelfde bleven, los van of hij bananen of een sportdrankje had geconsumeerd. Het consumeren van bananen bracht echter wel degelijk verschillende voordelen met zich mee.'

De bananen boden de wielrenners veel meer dan de benodigde energie in tegenstelling tot het sportdrankje. Ten eerste waren daar de extra voedingswaarden: vezels, kalium, nitamine B6 en anti-oxidanten. Daarnaast is de energie van de bananen afkomstig uit suikers, die een stuk gezonder zijn dan die in sportdrankjes.

Voor het onderzoek namen getrainde wielrenners elke 15 minuten een glas sportdrank of een halve banaan tijdens een gesimuleerde fietsrace van 75 km, die ongeveer 2,5 tot 3 uur duurde. De bloedmonsters, die voor en na de race werden afgenomen bij de wielrenners, werden onderzocht aan het NCRC Metabolomica Laboratorium op meer dan 100 metabolieten (moleculen die te maken hebben met het metabolisme).
Volgens Nieman zijn de onderzoeksresultaten van toepassing op elke vorm van lichamelijke inspanning: 'Het gaat niet om de vorm van inspanning. Ik denk dat er heel veel sporters zijn, die liever geen sportdrankjes drinken, omdat deze eigenlijk gewoon bestaan uit water met een smaakje en suiker. Dit onderzoek bewijst dat je er ook gezondere bronnen voor koolhydraten bestaan, die je even veel energie geven als een sportdrankje tijdens en na het sporten.'
 
Bron: news-medical.net
Publicatiedatum: