Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vietnam: Licentie groente- en fruitexport naar EU opgeschort

Het Plant Protection Department onder het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van Vietnam heeft recent de licentie voor de export naar de EU van 15 verschillende groente- en fruitsoorten opgeschort, terwijl de importerende markt nog geen enkel verbod heeft ingevoerd.

De opschorting heeft geleid tot paniek bij een groot aantal groente- en fruitexporteurs, die al veel exportcontracten hebben lopen en de producten, die klaar waren voor verscheping, nu moeten opslaan in magazijnen.

"Ik was stomverbaasd toen ik hoorde dat een deel van mijn groente nu niet geŽxporteerd mag worden," zei Ngoc, een in Nederlands wonende Vietnamese eigenaar van een grote groentekwekerij in Vietnam. Ngoc heeft de Europese veiligheidsnormen op haar 2-hectare kwekerij in de Mekong Delta toegepast. Wegens de populariteit bij Nederlandse consumenten stond een uitbreiding van haar areaal en diepvries opslagruimte gepland. Al deze plannen zijn nu uitgesteld. "Het grootste gevaar is dat consumenten zullen overgaan tot het kopen van producten uit Thailand of MaleisiŽ, nu mijn producten niet geÔmporteerd mogen worden," zegt Ngoc. 

Ook Tran Danh Manh, directeur van het exportbedrijf Dat Vinh Co, maakt zich zorgen. "We hebben partijen grapefruits gekocht van kwekers in de Mekong Delta, maar kunnen ze niet verschepen naar de EU. We weten niet waarom en voor hoe lang de licentie is opgeschort, evenals hoe we dit probleem op moeten lossen." De situatie zal het bedrijf, dat jaarlijks 10.000 ton grapefruits naar de EU exporteert, grote schade opleveren.

Mai Xuan Thin, directeur van de Rong Do Do, zegt dat zijn bedrijf de informatie alleen heeft gekregen van het Plan Protection Department. "We weten niet of de EU al deze Vietnamese fruitsoorten heeft verboden of niet. Als er inderdaad een verbod is, zou het departement duidelijk bekend moeten maken welke bepaalde types verboden zijn in plaats van gewoon alles verbieden."

Nguyen Huu Huan, plaatsvervangend hoofd van het Plant Protection Department, zegt dat veel exportpartijen Vietnamees fruit en groente naar de EU in strijd zijn met de veiligheidsnormen en niet door quarantainetests heen komen, omdat ze micro-organismen en andere ziekten meedragen. "Volgens de statistieken schonden 50 van de 63 exporteurs de normen in de maanden juni en juli van vorig jaar."

Als antwoord hierop dreigde de Europese Commissie dat de EU bij het vinden van 5 dergelijke gevallen na 15 januari 2012 een compleet verbod op de export van Vietnamese groente en fruit zal instellen. Daarom heeft het departement de licenties voor de export van 15 soorten,die een hoog risico op het overtreden van de normen hebben, opgeschort. "Ondanks de opschorting en striktere controles zijn recent twee gevallen opgedoken, wat betekent dat Vietnam nog slechts 3 overtredingen kan maken voordat het land de Europese markt nooit meer mag betreden."

Toch vinden exporteurs dat het departement geen verbod voor de heel sector zou moeten instellen. "Het is onredelijk om de exporteurs met adequate middelen op het zelfde niveau te stellen als hen die fruit met een dubieuze afkomst kopen voor de export." Huan geeft toe dat de meeste overtreders kleine bedrijven zijn, die kleine hoeveelheden verschepen.

Ondertussen eist Diep Kinh Tan, Plaatsvervangend Minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, dat het departement de controle van exporteurs met onduidelijke bronnen van materialen intensiveert en assistentie verleent aan exporteurs met middelen die een veligheidscertificaat hebben. "Het departement moet verder opheldering geven over de bepaalde door de EU verboden soorten in plaats van vaag te verwijzen naar alle soorten fruit en groente."


Bron: tuoitrenews.vn

Publicatiedatum: 2-4-2012

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: