De groente- en fruitsector biedt gezondheidsvoorlichting via GroentenFruit Bureau. Door middel van uitgebreide programma’s wordt de consument geïnformeerd over de unieke bijdrage, die groente en fruit levert aan de persoonlijke gezondheid. Deze benadering is positief:
• Stimulering ‘voor’ i.p.v. een strijd ‘tegen’ (vet, suiker, calorieën).
• Focus op méér in plaats van minder.
• Denkend vanuit consument zelf zonder betutteling.
• Met een 2x2 icoon dat de consument helpt met de makkelijke keuze.
Deze voorlichting wordt gefinancierd door de sector zélf via collectieve heffing onder de Nederlandse teelt en handel door het Productschap Tuinbouw. Als enige land in Europa wordt de voorlichting betaald zonder één euro van de nationale overheid. Met het afschaffen van de productschappen zal deze voorlichting vervallen met alle gevolgen van dien.
GroentenFruit Bureau roept de politiek daarom op tot alternatieve financiering van 1,9 mln euro als zij besluit het heffingsinstrument te beëindigen.
GroentenFruit Bureau voert de nationale groente- en fruitvoorlichting uit, samenwerkend met Voedingscentrum. Met als missie ‘twee ons groenten en twee keer fruit’ (2x2). Als het standpunt van de politiek t.a.v. productschappen wordt omgezet in beleid, betekent dit het einde van de generieke groente en fruit voorlichting. Immers, de mogelijkheid om privaat geld op te halen via een heffingsinstrument, is dan weg. De huidige private sectorbijdrage wordt geïnd via de productschappen; zo investeert de sector 5 miljoen euro eigen geld in voorlichting.
90% van de voedingstuinbouwbedrijven vindt groente- en fruitvoorlichting belangrijk of zeer belangrijk (bron: onderzoek PT/Environs International 2011).
Géén gezondheidsprogramma zonder voorlichting
Zonder voorlichting kan een programma ‘Gezondheid’ niet bestaan. Immers, hoe moet je aan gezondheid werken anders dan via 2x2-voorlichting, Werkfruit, Schoolfruit etc? GroentenFruit Bureau voorziet jaarlijks miljoenen Nederlanders van informatie. Voorbeeld: meer dan 16.000 bedrijven doen mee aan Werkfruit en zorgen hiermee voor 150 miljoen extra stuks fruit, geconsumeerd per jaar.Als mensen in Nederland 2 ons groenten en 2x fruit eten, besparen we tot 15 miljard euro zorgkosten per jaar. De balans tussen nutritionele en calorische waarden is bij groente en fruit optimaal en de consumptie hiervan is altijd goed voor de persoonlijke gezondheid. Je kunt er simpelweg niet te veel van eten.