Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oproep tot alternatieve financiering door Ministerie VWS

Private gezondheidsvoorlichting groente en fruit vervalt als overheid collectief heffingsinstrument intrekt

Minister Schippers vecht tegen obesitas. En zij wil ‘een ongezonde leefstijl niet bestraffen’. De overheid wil wel gezonde keuzes makkelijker maken. Groente- en fruitvoorlichting past 100% in dit beleid van gezonde en positieve keuzes. Positieve stimulering betekent niet strijden ‘tegen’, maar strijden ‘voor’ groente en fruit.

De groente- en fruitsector biedt gezondheidsvoorlichting via GroentenFruit Bureau. Door middel van uitgebreide programma’s wordt de consument geïnformeerd over de unieke bijdrage, die groente en fruit levert aan de persoonlijke gezondheid. Deze benadering is positief:
• Stimulering ‘voor’ i.p.v. een strijd ‘tegen’ (vet, suiker, calorieën).
• Focus op méér in plaats van minder.
• Denkend vanuit consument zelf zonder betutteling.
• Met een 2x2 icoon dat de consument helpt met de makkelijke keuze.

Deze voorlichting wordt gefinancierd door de sector zélf via collectieve heffing onder de Nederlandse teelt en handel door het Productschap Tuinbouw. Als enige land in Europa wordt de voorlichting betaald zonder één euro van de nationale overheid. Met het afschaffen van de productschappen zal deze voorlichting vervallen met alle gevolgen van dien.

GroentenFruit Bureau roept de politiek daarom op tot alternatieve financiering van 1,9 mln euro als zij besluit het heffingsinstrument te beëindigen.

GroentenFruit Bureau voert de nationale groente- en fruitvoorlichting uit, samenwerkend met Voedingscentrum. Met als missie ‘twee ons groenten en twee keer fruit’ (2x2). Als het standpunt van de politiek t.a.v. productschappen wordt omgezet in beleid, betekent dit het einde van de generieke groente en fruit voorlichting. Immers, de mogelijkheid om privaat geld op te halen via een heffingsinstrument, is dan weg. De huidige private sectorbijdrage wordt geïnd via de productschappen; zo investeert de sector 5 miljoen euro eigen geld in voorlichting.
90% van de voedingstuinbouwbedrijven vindt groente- en fruitvoorlichting belangrijk of zeer belangrijk (bron: onderzoek PT/Environs International 2011).

Géén gezondheidsprogramma zonder voorlichting

Zonder voorlichting kan een programma ‘Gezondheid’ niet bestaan. Immers, hoe moet je aan gezondheid werken anders dan via 2x2-voorlichting, Werkfruit, Schoolfruit etc? GroentenFruit Bureau voorziet jaarlijks miljoenen Nederlanders van informatie. Voorbeeld: meer dan 16.000 bedrijven doen mee aan Werkfruit en zorgen hiermee voor 150 miljoen extra stuks fruit, geconsumeerd per jaar.

Als mensen in Nederland 2 ons groenten en 2x fruit eten, besparen we tot 15 miljard euro zorgkosten per jaar. De balans tussen nutritionele en calorische waarden is bij groente en fruit optimaal en de consumptie hiervan is altijd goed voor de persoonlijke gezondheid. Je kunt er simpelweg niet te veel van eten.
Publicatiedatum: