Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
productie op het water

Drijvende groenteteelt zegen voor telers


Groenteteelt in drijvende tuinen, die gebouwd zijn in verlaten watergebieden, bieden arme telers in de gebieden rondom de Teestarivier goede vooruitzichten. Ongeveer 100 telers uit Gobordhon, Balapara, Kutirpar en dorpen in Char Gobordhon hebben hun voordeel gedaan met het verbouwen van groente op drijvende landbouwgrond. Deze groenten, die verbouwd zijn zonder gewasbeschermingsmiddelen, hebben al veel populariteit verworven onder de lokale bewoners en wordt daardoor verkocht voor hogere prijzen dan andere groente. De landbouwmethode, een lang vergeten traditie in sommige gebieden in Bangladesh, heeft de interesse van boeren wiens land is overstroomd of die geen land hebben. De methode, waarvoor lokale middelen gebruikt worden - vooral de snel groeiende waterhyacinten - is een ecologisch duurzame manier om waterrijke gebieden voor de teelt te gebruiken.


Op de drijvende beddingen, gemaakt van waterhyacint dat bij elkaar gehouden wordt door bamboo, verbouwen de boeren verschillende soorten groenten waaronder aubergine, coriander, okra, tomaten, spinazie, fleskalebas en mint. Volgens de boeren kost de groenteteelt op een drijvende moestuin van 100 m2 slechts 300 tot 400 Taka. Regelmatige zorg en lichamelijke arbeid is wel nodig om winst te maken.  

Wegens het zichtbare succes zijn steeds meer telers van plan drijvende moestuinen te gaan gebruiken in de komende jaren. Het project wordt uitgevoerd door de lokale organisatie NGO Own Village Advancement en wordt gefinancierd door de Engelse ontwikkelingsorganisatie Practical Action Bangladesh. Moniruzzaman Shahin, landbouwdeskundige van het Department of Agriculture Extension (DAE) in Aditmari, zei dat 100 marginale boeren bezig waren met het zelfde aantal drijvende moestuinen in tien verlaten watergebieden van de regering in Aditmari dit jaar. De DAE is bezig met het uitbreiden van technische hulp aan de boeren. Het hele project zal  volgend seizoen worden uitgebreid. 

Publicatiedatum: 16-1-2012

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: