Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"David de Rijke: "Klaar voor eerste verzendingen naar Europa"

Nederlanders starten vanuit Cambodja exportlijn op met Aziatische groenten en kruiden

Tholen - Het Nederlandse bedrijf 'Herbs and Vegetables' is vanuit Cambodja een exportlijn aan het opzetten van Aziatische groenten en kruiden naar Europa en dan met name richting de Nederlandse, Belgische en mogelijk Franse markt. "Omdat Cambodja geen exportmarkt voor deze producten kent, hebben we de afgelopen tijd vooral besteed aan het organiseren van de productie en logistiek. Nu is het moment aangebroken om de eerste zendingen te kunnen verschepen", vertelt David de Rijke.
 
"Diverse redenen gaven de doorslag om uiteindelijk voor Cambodja te kiezen. Allereerst bleek dat Cambodja 40% van haar groenten- en kruiden uit Thailand betrekt, dus de markt is aanwezig om de lokale markt te voorzien. De exportmarkt voor Aziatische groenten en kruiden is dus beperkt en daarom zien wij kans om zowel voor de lokale als de internationale markt te gaan produceren, verpakken en vermarkten", zegt David.


David de Rijke

"De problematiek rond de import van diverse groenten en kruiden uit Thailand, met een dreigend importverbod door de EU en het exportverbod door Thaise overheid, heeft ook een rol gespeeld. Hierdoor hebben we begin dit jaar het plan opgevat om te kijken naar de alternatieven in de regio om toch in de vraag naar het lokale product te kunnen voorzien. Uit navraag bij de Nederlandse ambassade in Bangkok bleek dat er maar twee Thaise exporteurs officieel mochten exporteren", zegt David.
 
Herbs and Vegetables is gevestigd in Siem Reap en de medepartners in het bedrijf zijn de oprichter van Triple F (Mr. Rasy) en de oud-directeur van het provinciale departement van het ministerie van landbouw, bosbouw en visserij in Siem Reap (Mr. Tat). "Triple F is een associatie van kwekers en afnemers en alle producten worden alleen van hun betrokken", legt David uit. "Er wordt kleinschalig geteeld bij zo’n 100 verschillende kwekers en deze zijn momenteel allen gevestigd in de omgeving van Siem Reap. De komende jaren zal er een soortgelijke associatie opgezet worden in de omgeving van de hoofdstad Phnom Penh."



De producenten kunnen lid van Triple F worden, mits zij zich aan diverse gedragcodes houden. De belangrijkste zijn dat zij geen kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken en alleen het zaad van Herbs and Vegetables/Triple F mag gebruikt worden voor de teelt. Daar tegenover staat dat de telers gegarandeerd en hogere prijs krijgen dat de gemiddelde Cambodjaanse marktprijs en wekelijks een voorschot krijgen op hun te produceren goederen.
 
"We hanteren strikte regels. Mocht een telers zich daaraan niet houden, dan wordt hij per direct uit de associatie gezet", zegt David. "Deze combinatie geeft zekerheid en verhoogt de levensstandaard voor de kwekers en hun gezinnen in één van de armste landen van Azië. Aangezien er ook geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden - alles is op natuurlijke en traditionele basis - wordt er ook geen aanslag gepleegd op het leefmilieu, de gezondheid van de teler en de consument. Alle betrokkenen van teelt tot verkoop worden door een ISO-certificeringsbedrijf getraind om volgens ISO-standaard te werken en is het de bedoeling om in de toekomst toe te werken naar GlobalGAP.

Momenteel richt 'Herbs and Vegetables' zich op de volgende producten: coriander, culantro, mint leaves, holy brasil, lemon brasil, morning glory, sweet basil, lemon grass, chili, brid's eye chili, yard long bean, banana leaves, acacia leaf, bitter ground, lotus rootlet, pea eggplant, pepper corn, winged bean, turmeric, round eggplant.

Ervaren rotten in de AGF-handel zijn David en zijn compagnon nog niet. "We hebben wel een agrarische achtergrond en ervaring opgedaan met handel in Azië (Thailand, Cambodja en Laos), Europa en logistiek. Ook hebben we onze ideeën over innovatieve manieren van verpakken en de manier van ondernemen, rekening houdend met alle ketenpartners.

De laatste jaren wordt er veel in Cambodja geïnvesteerd door buitenlandse bedrijven en is er ook een uitgebreider aanbod in het luchtvrachtvervoer waardoor de mogelijkheden om perishables te transporteren zijn toegenomen", vertelt de exporteur. "Uitgangspunt van ons is om de gehele keten zodanig te organiseren dat de goederen voldoen aan alle kwaliteitseisen waardoor er geen onnodige vertragingen in het logistieke proces hoeven te ontstaan. Dit moet resulteren in gezonde rendementen voor alle partners in de keten!"

Voor meer informatie:
Herbs and Vegetables
National Road No.6,
Teukvil Station,
Siem Reap District & City
Cambodia
david@herbs-vegetables.com
www.herbs-vegetables.com