Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Discussie anti-hagelkanon na noodweer

Het noodweer van afgelopen zaterdag heeft ook in de fruitsector op diverse plaatsen schade toegebracht. Met name in Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Zuid-Beveland ontstond zware schade aan de oogst. In de buienlijn staan op sommige plaatsen anti-hagelkanonnen die volgens de betreffende telers de schade op zijn minst beperkt hebben.

Een waterdicht bewijs voor de werking van een anti-hagelkanon is nooit te geven, maar een belrondje langs telers met een hagelkanon leert dat geen van hun bedrijven zware schade opliep in de straal van de kanonnen. De buien van zaterdagavond trokken vanuit het midden van Zeeuws-Vlaanderen het land binnen. Een tweede bui trok iets ten oosten daarvan over Zeeuws-Vlaanderen. Bij de familie Casteels in Clinge bleef het fruit in de straal rondom het anti-hagelkanon vrij van hagel, terwijl op percelen verder daar vandaan matige hagelschade ontstond. Paridaen in Sint-Kruis heeft alleen een boomgaard rondom zijn anti-hagelkanon, een vergelijking tussen zijn fruitpercelen kan hij dus niet geven. Wel is hij er van overtuigd dat het kanon gewerkt heeft. In de lijn waar de buien aankwamen vielen grote hagelstenen, terwijl na het passeren van het anti-hagelkanon nauwelijks hagel viel en verderop weer wel. Hij schat de schade op zijn bedrijf op gemiddeld 15 procent. “Het was heel frappant, de grotere stenen die vielen waren wit en waren al aan het smelten”,aldus Paridaen. Ook viel de hagel in de vorm van ‘glasscherven’. Een andere teler met een anti-hagelkanon had lichte hagelschade.

Na de oversteek over de Westerschelde trokken de buien met name over het oosten van Zuid-Beveland. De schade ontstond strookgewijs. Bij Martijn Vogelaar in Krabbendijke liep één perceel, buiten bereik van het anti-hagelkanon, zware hagelschade op. In de straal van het anti-hagelkanon schat hij de schade op circa 10 procent. Of dat aan de werking van het kanon ligt of aan de loop van de buien durft hij niet te zeggen. Een perceel, nog iets verder weg van het getroffen perceel, bleef vrij van hagel. Een verslag van Vogelaars ervaringen is ook te horen op www.omroepzeeland.nl.
In de Zak van Zuid-Beveland, waar negen anti-hagelkanonnen staan, is volgens Rinus van ’t Westeinde slechts 'een enkele hagelsteen gevallen'. Voor de buien in dit gebied arriveerden, veranderden ze van richting en trokken ze meer oostwaarts. Ook bij Domus de Jonge in Kapelle viel geen hagel. Of andere fruitbedrijven in dit gebied wel schade hadden, kon hij niet zeggen.

Een tweede buienlijn trok zaterdagavond over de Betuwe naar het noorden. Het bedrijf van familie Boumans in Tull en ’t Waal heeft geen schade. Rondom het anti-hagelkanon viel wel natte sneeuw, maar de aanplant bleef vrij van hagel. Enkele honderden meters van het kanon vandaan was er wel schade.

Eén van de weinige anti-hagelkanonnen dat zaterdagavond niet aan stond, is dat van André Alkema in Sint-Maartensdijk. De teler is nog steeds in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente Tholen, die het knallen verbied. Vrijdag 9 september deed de rechter nog uitspraak in de zaak, maar de praktische waarde daarvan is nog onduidelijk, aldus Alkema. Hij verwachtte dat de rechter zich zou uitspreken over de waarde van de geluidsmetingen van de gemeente tegen die van een onafhankelijk bureau dat Alkema zelf had ingeschakeld. Daarover is echter niet gesproken. Ook wees de rechter het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening af.
Uiteindelijk bleef Alkema zaterdag gevrijwaard van hagelschade.

Bron: NFO
Publicatiedatum: