Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
PotentiŽle bestrijder voor zwartbenigheid en natrot in pootaardappelen en bloembollen ontdekt

De bacterieziekten zwartbenigheid en natrot zijn een groot probleem in de pootaardappel- en bloembollenteelt. Wereldwijd veroorzaken ze grote economische schade, alleen al in Nederland jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro. Bestrijding is niet mogelijk, noch zijn er resistente rassen. Robert Czajkowski, in dienst van het NIOO en werkzaam bij Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, ontdekte hoe de veroorzaker van zwartbenigheid en natrot Ė de Dickeya-bacterie (Erwinia) Ė zich in de aardappelplant verspeidt en vond een antagonistische bacterie waarmee de Dickeya-bacteriŽn bestreden kunnen worden. Czajkowski hoopt op 7 september as. bij Prof. Dr. J.A. van Veen te promoveren op zijn onderzoek ĎEcology and control of Dickeya spp. in potatoí bij de Universiteit van Leiden.

Beheersing van de bacterieziekten zwartbenigheid en natrot vindt plaats door keuring van aardappelpootgoed en bloembollen en door hygiŽnische en teeltmaatregelen die introductie en verspreiding van deze ziekteverwekkers tegengaan. Meer kennis over de ecologie van de ziekteverwekkende bacteriŽn kan bijdragen aan een betere beheersing van deze ziekten.
De resultaten van het promotieonderzoek van Czajkowski aan aardappel zijn ook van belang voor de bestrijding van Dickeya in de bloembollenteelt.

Verspreiding via vaatsysteem

Czajkowski toonde in zijn promotieonderzoek aan dat de bacterie binnen ťťn dag vanuit de grond in de wortels van de planten terecht kan komen. Vervolgens verspreidt de bacterie zich via het vaatsysteem van de plant naar stengels, stengelknollen (stolonen) en dochterknollen. Als bovengrondse delen van de plant besmet raken, kan de bacterie zich ook via het vaatsysteem naar de ondergrondse delen verplaatsen en zo de dochterknollen besmetten. De bacterie wordt dan ook vaak gevonden in het vaatweefsel van de knollen, op de plek waar de stolon aan de knol vastzit. Van deze kennis wordt gebruik gemaakt bij de bemonstering van knollen tijdens het toetsen van pootgoed. De kennis kan nu echter ook gebruikt worden om te weten hoe de bacterie kan worden bestreden.

Antagonistische bacterie

Czajkowski ontdekte een bacterie (Serratia plymuthica) die de Dickeya-bacteriŽn effectief kon bestrijden. In kasexperimenten, kon na toepassing van deze antagonist op besmette knollen, Dickeya niet of nauwelijks meer in de plant teruggevonden worden. De antagonist dringt net als Dickeya de wortels binnen en bestrijdt de ziekteverwekker o.a. door de productie van een antibioticum. Plant Research International heeft de antagonist inmiddels gepatenteerd en onderzoekt de mogelijkheden deze op de markt te brengen.

Robert Czajkowski heeft 3,5 jaar o.l.v. Dr. J.M. van der Wolf bij Plant Research International gewerkt aan bacterieziekten veroorzaakt door Dickeya-soorten. In eerste instantie is zijn onderzoek gefinancierd door Plant Research International, later vanuit een STW-project. De STW-financiering loopt nog 1,5 jaar door en Czajkowski zal die gebruiken voor het uitvoeren van veldproeven, ontwikkelen van betere ontsmettingsmethoden van aardappelknollen en onderzoeken hoe de weerstand van de aardappelplant tegen Dickeya-bacteriŽn verhoogd kan worden.


Publicatiedatum: 6-9-2011

 mail dit artikel    print


 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*