Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brazilië: minder beschikbaar voor Europese markt

"Mango's: "importeurs moeten vaste prijzen geven"

Tholen - Dit seizoen komen zichtbaar minder mango's naar Europa, onder andere omdat Brazilië de voorkeur heeft voor de Verenigde Staten. Verschillende importeurs laten op tacler weten dat de markt voor mango's op het moment moeizaam verloopt. "Er zijn weinig mango's beschikbaar en de prijzen zijn hoog."
 
Carlos Andre Faria van Sun City laat weten dat er niet zozeer minder mango's beschikbaar zijn maar dat er meer kopers zijn bijgekomen. De van oorsprong Braziliaanse mangotelers begon een aantal jaren geleden met Rodrigo Pedro dos Santos een verkoopkantoor in Nederland. "Er blijft ook zeker 30 tot 40% meer in eigen land", vertel hij. "Hier krijgen ze dezelfde prijs als in Europa."
 
Rodrigo Pedro dos Santos en Carlos Andre Faria

Volgens hem is de zwakke wisselkoers een belangrijke reden om niet te exporteren, evenals de Europese voorkeur voor vezelloze mango's. "De Tommy is de belangrijkste variëteit in Brazilië maar in Europa heeft men voorkeur voor de vezelloze Keith en Kent." Sun City heeft overigens zelf genoeg vezelloze mango's voor zijn klanten uit eigen productie beschikbaar.

Hij verwacht overigens niet dat de Braziliaanse producenten zullen overschakelen op de vezelloze variëteiten. "De consumptie in grote markten zoals Sao Paulo en Rio de Janeiro is de afgelopen twee jaar gigantisch gestegen, na een stijging van een nieuwe middenklasse populatie en een sterke wisseling van de koers."
 
 
De VS biedt vaste prijzen, waardoor Brazilië de voorkeur geeft aan de Amerikaanse markt. "Als Europese importeurs niet veranderen telers vaste prijzen te geven, zal dit resulteren in minder beschikbare volumes." De Braziliaanse producenten nemen volgens hem geen risico meer omdat er tegenwoordig lokaal toch genoeg mogelijkheden zijn om de mango's te verkopen.
 
Daarnaast zijn de vrachtkosten flink gestegen. Carlos Andre vertelt dat de verschepers sinds 31 juli zelfs 35% meer vragen. "Ze weten al wanneer het seizoen van start gaan, en verhogen de prijzen om zo hun winst te verhogen. Maar de Europanen moeten de rekening betalen, met hogere prijzen gebaseerd op een lager aanbod. Dit maakt het risico voor exporteurs alleen maar groter."
 
 
Voor meer informatie:
Carlos Andre Faria
Sun City
Klappolder 110
2665 LP Bleiswijk
Tel.: (010) 266 76 40
Fax: (010) 266 76 49
E-mail