Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Print op folie gaat uiteindelijk stickers vervangen'

BioPack verpakt steeds meer biologische groenten en fruit

Tholen – Het verpakkingsbedrijf BioPack in Waddinxveen is gespecialiseerd in het verpakken van biologische groenten en fruit. "We doen het hele verhaal, verpakken, overslag, dat is onze specialiteit. Dit varieert van een klein zakje met cherrytomaatjes tot een net met sinaasappelen", vertelt kwaliteitsmanager Peter Splinter. Hij heeft zich gespecialiseerd in composteerbare verpakkingen en ziet het als een uitdaging om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de mogelijkheden.


In deze hal worden de biologische producten verpakt

BioPack zit in één pand gevestigd met EOSTA en Mooy Logistics. De bedrijven werken nauw samen. "Dit scheelt in kosten, transport en zorgt ervoor dat we sneller kunnen werken. Het geeft gewoon heel veel gemak." Er is zelfs een directe doorgang vanuit de loods van EOSTA naar de verpakkingsfaciliteit van BioPack.

Het verpakkingsbedrijf is onderdeel van I.Q. Packing, de verhouding biologisch/conventioneel is ongeveer fifty-fifty. Er is een aparte verpakhal voor de biologische producten. "Zo kunnen we elke vorm van vergissing tegenhouden en het werkt heel praktisch."


De biologische hal is duidelijk gescheiden

Verpakkingen

Er worden veel PLA-folies gebruikt die gemaakt zijn van maïs, evenals suikerrietschalen. Deze materialen zijn afkomstig van diverse leveranciers. Peter verwacht in de toekomst veel nieuwe producten: goede composteerbare krimpfolie voor komkommer bijvoorbeeld, lichtere materialen en nieuwe grondstoffen. Veel van de ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar de komende drie jaar zitten er volgens Peter veel veranderingen aan te komen. "We printen nu ook steeds meer informatie op de folie zelf, uiteindelijk kan dit als je het mij vraagt op de flowpackverpakkingen de sticker gaan vervangen."


Opvallende print op de verpakking

Ook van de GS1-barcode en de QR-codes verwacht hij veel. "Zeker als iedereen straks een mobiel heeft die de QR code kan lezen, dan gaat er veel informatie via de websites weergegeven worden. Het zal uiteindelijk in de gehele voedingsindustrie doorgevoerd worden. En in de GS1-barcode kunnen supermarkten veel informatie kwijt."


Een deel van de folie-voorraad

Groei biologisch

De groei van biologisch is ook bij BioPack goed merkbaar. "Duitsland , Scandinavië en Frankrijk zijn nog steeds verder, maar Nederland is echt bezig met een inhaalslag." Het verpakkingsbedrijf doet vooral zaken voor het buitenland, 95 procent van de door het bedrijf verpakte producten gaan de grens over." Overigens is er een stijgende trend merkbaar in het aantal private labels en folie waarvoor BioPack verpakt.


Tomaten zonder print op de verpakking

De afgelopen jaren is bio ondanks de recessie gewoon gegroeid. "Dat het niet terug zou lopen had ik wel verwacht, maar deze doorgroei had ik niet aan zien komen. De consument moest toch op iets besparen, maar dit was blijkbaar niet op biologisch. Dit toont aan dat biologisch een vast en breed publiek trekt."


Voor Eosta verpakte paprika's

Voor meer informatie:
Peter Splinter
I.Q. Packing/BioPack
Transportweg 15
2742 RH Waddinxveen
Tel: 0180 454080
peter.splinter@iq-packing.nl
www.iq-packing.nl