Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Seizoen loopt scheef'

Erwtenoogst kampt met warmtedruk

Tholen - De erwtenoogst komt door het warme weer van de afgelopen periode versneld op gang. Ook bij Baltussen Konservenfabriek in de Betuwe draait het de komende weken om doperwten. Arie Ermstrang van Baltussen en twee van de telers die erwten aan hen leveren vertellen over de invloed van het weer op het seizoen.



"Het seizoen loopt sinds het begin van het jaar al een beetje scheef. Door de lange winter konden we de erwten pas twee tot drie weken later dan normaal laten inzaaien. Dit zorgt voor een verlate oogst", zegt Arie. En alsof dit nog niet genoeg was, zorgt het warme weer van de afgelopen dagen ervoor dat de erwten op het land erg hard afrijpen. Te hard eigenlijk. Hierdoor is de oogstperiode die normaal zo'n zes weken duurt, verkort naar circa vier weken. "Wij kunnen daar zelf niet veel aan doen. De hardheid voor doperwten wordt in TM-waarde gemeten, voor ons is een TM-waarde van 90/100 ideaal. Dit zien we het liefst, de erwten zijn dan lekker mals", vertelt Arie. "Door de huidige weersomstandigheden is het echter zo dat dit af kan wijken. Het kan voorkomen dat er 's morgens een Tendrometerwaarde van 90 wordt gemeten, en dat die waarde door de felle zon ergs snel tot 130/140 kan oplopen. Maar onze leveranciers letten daar gelukkig goed op", aldus Arie.



Kees Geven van Rijko B.V. dat erwten voor verwerking bij Baltussen levert, geeft ook ook aan dat het seizoen door de droogte van de afgelopen weken en het koude begin korter is dan anders. "We zijn later begonnen door de kou en door de hitte van de afgelopen dagen komt het seizoen juist sneller naar voren. Dit zorgt dus voor een inkorting van het seizoen, voor en achter", zegt Kees. Hij vertelde dat ze op dit moment hard moeten doorwerken, maar dat hij er wel vertrouwen in heeft dat het gaat lukken. De waardeverschillen waar Arie het over had merkt hij niet heel erg. "Door regelmatig te meten en de trends te volgen voorkom je verrassingen. We werken met ervaren mensen en meten dagelijks."



Ook Maurice Coolen van Laarakker Groenteverwerking merkt dat de afrijping van de erwten versneld is. "Percelen die normaliter binnen een periode van 14 dagen oogstrijp zijn, moeten nu geoogst worden binnen 8 tot 9 dagen. Ook zijn veel percelen tegelijk rijp", zegt hij. Maurice vertelde ook meer over de TM-waarden en de schommelingen die hierin door de warme weersomstandigheden kunnen optreden. Normaal neemt de TM-waarde dagelijks met zo'n 8 tot 10 punten toe. Nu maken de waarden soms zelfs sprongen van bijna 30 punten. "Dit vergroot de kans dat de erwten buiten het TM-bereik vallen, dat door klanten geaccepteerd wordt", aldus Maurice. Klanten beseffen het belang van een snelle oogst en zijn bereid om een dienst meer te draaien. Flexibiliteit van de klanten door bijvoorbeeld in deze periode grote potformaten te draaien, is erg belangrijk. En er zullen tekorten ontstaan, indien dit extreme weer doorzet. Per hectare wordt nu een oogst van zo'n 4,5 ton verwacht, normaal ligt dit op 7 ton. "Door het warme weer brand de bloei uit de erwtenplant en kunnen zich te weinig etages ontwikkelen wat de opbrengst behoorlijk schaadt", besluit Maurice.