Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoger percentage Klasse I dan andere jaren"

Goede vraag, krap aanbod en hoge prijzen asperges

Tholen - De vraag naar asperges is goed en ook de prijzen liggen op een goed niveau. De aanvoer komt een stuk later op gang dan andere jaren. Dat leert een belrondje langs aspergehandelaren. "We verwachten aan de vraag te kunnen voldoen, maar hebben er wel op geanticipeerd door onze klanten in te lichten dat ze er rekening mee houden dat er geen volumes beschikbaar zijn, die er andere jaren wel waren", vertelt Will Teeuwen van Teboza.

"De prijzen blijven buitengewoon goed voor de tijd van het jaar en ik verwacht ook niet dat deze naar een dramatisch niveau terug zullen vallen. Er is vanaf de start van het seizoen veel animo geweest voor asperges, meer dan andere jaren", vervolgt Teeuwen. Afgelopen vrijdag gingen de asperges voor de klok zelfs boven de 8 euro verkocht, maar dat was volgens de handelaar een incidenteel geval vanwege de beschikbaarheid. Vandaag werd er 'op de klok' een prijs van 5,80 euro gemaakt."

Het koude weer remt de aanvoer van de asperges, maar volgens Teeuwen lijdt de kwaliteit daar niet onder. "Het percentage klasse I ligt zelfs nog hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar." Dat beaamt Theo Jegerings van Langfruit. "Doordat de asperges langzamer groeien, hebben we minder last van blauw- en violetverkleuring en dus hele mooie witte asperges."

Ook Theo spreekt van een krap asperge-aanbod. "We hebben gewoon moeite om de programma's in te vullen. Dat geldt ook uit landen als Duitsland en Frankrijk waar we nu ook al vraag vandaan krijgen. Nu is het deze week toch een 'rare week'. Mensen bestellen laat omdat ze dat ze er nu pas achter komen dat ze vrijdag ook wat over moeten hebben."



De handelaar verwacht dat de prijzen zelfs nog duurder worden. "Met Pinksteren is er vanouds nog meer vraag. Daarbij is het hier ijskoud. Het moet wel een paar dagen boven de 20 °C zijn, willen er meer asperges komen en daar ziet het momenteel niet naar uit. Het is gewoon ijskoud hier!"