Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaadbedrijven rukken op

AGF'ers in de Quote 500

Tholen - In de Quote 500 - inclusief de quotering van Dirk Scheringa - die vandaag is verschenen, treffen we weer een fraai lijstje aan met mensen die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend in de aardappelen, groenten en fruit. De retailers domineren, de zaadveredelingsbedrijven staan er mooi op en ook enkele handelaren treffen we aan in het glossy tijdschrift over de allerrijksten van ons land.

Familie de Ruiter van zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds steeg naar de 41e plek. Volgens het blad heeft de familie rustig aan gedaan met het herinvesteren van de opbrengst van de verkoop aan de Amerikaanse zaadreus Monsanto, en zo weinig te lijden gehad van de kredietcrisis. Het vermogen van de familie wordt geschat op 475 miljoen euro.

Ook Kees Meijer (LambWeston) staat er nog goed op met een geschatvermogen van 235 miljoen. Het bedrijf voorziet onder andere in defrietbehoefte van McDonalds en Burger King in Europa en dat leverde in2008 een winst op van 18 miljoen euro. Vlak daaronder (115) zien we John van der Windt van Van der Windt Verpakking met een geschat vermogen van 230 miljoen euro.

Enkhuizer zadenhandelaar Piet Mazereeuw (Enza Zaden) ging terug naar de 137e plek met een geschat vermogen van 195 miljoen euro. Deze lagere notering komt omdat de redactie van Quote eerder geen rekening hield met de minderheidsbelangen in hun bedrijf. Te verduren hoeven we de Mazereeuwtjes echter niet. De foto van Piet Mazereeuw in de Quote is - u raadt het al - afkomstig van deze site.

De in de agf-handel bekende Jan van den Heuvel daalt bijna twintig plekken op de lijst met een geschat vermogen van 140 miljoen euro. Jan blijft hiermee wel de meest vermogende inwoner van de gemeente Ridderkerk, maar wordt voorbijgestreefd door de familie Kloosterboer (179) met een geschat vermogen van 150 miljoen euro. Gerrit en Piet de Bruijne van o.a. Farm Frites rukken met een geschat vermogen van 129 miljoen euro op naar de top-200. Cees en Wim Minnaar (Citronas) moeten het met ongeveer 100 miljoen doen.

Dat de zaadveredelingsbedrijven 'goed boeren' blijkt wel uit de stijging van de familie Beemsterboer van Bejo Zaden naar de 264e plek. De Beemsterboertjes hullen zich graag in stilzwijgen, maar de cijfers spreken voor zich. In 2008 kon de familie zichzelf een fijn dividend toekennen van precies 10 miljoen euro.

Familiebedrijf Vezet verdient goed aan de gesneden groenten, maar daalt in geschat vermogen met bijna 17% naar 69 miljoen euro. Piet en Frans Kramer hebben echter 19 miljoen euro weggestopt in een privéholding met de welluidende naam 'Puurt Wat Zuurt'.

De omzet van de tuinbouwtoeleverancier Beekenkamp groeit gestaag, evenals de winst die vorig jaar 8,5 miljoen euro bedroeg. Hierdoor stijgen Annie en Margriet 68 plaatsen naar een geschat vermogen van 59 miljoen euro.

Kees en Jeanet de Wit (Van Dijk Delft) gaat 63 plaatsten achteruit met een geschat vermogen van 51 miljoen euro. Nog altijd iets meer dan Piet Blankendaal van Daalimpex, die vanaf de West-Friese kleigrond een nieuwe start maakt. Hij stijgt 27 plaatsen met een geschat vermogen van 50 miljoen en krijgt een paginagrote tekst in de Quote 500 aan hem gewijd.

Niet in de Quote 500, maar wel een leuke duit op zak volgens Quotenet.nl:
  • Gebroeders Vervaet (landbouwmachines) (35 miljoen)
  • Ben Tax van Rijk Zwaan (35 miljoen)
  • George Oostrom van Coroos (20 miljoen)
  • Pieter Bakker van Van Iperen (10 miljoen)
  • Familie Boot van NNZ Verpakkingen uit Bedum (10 miljoen)
  • Adriaan Murre van TOP Onions (10 miljoen)
  • Kees en Theo Vogelaar (Vogelaar Vredehof) (10 miljoen)
  • Teeltfamilie Hartman uit Sexbierum (8 miljoen)
  • Wim Zonnevijlle (Mooy Logistics) (6 miljoen)
  • Henk Vlamings (Steenbergen), (6 miljoen)
  • Familie Abresch (Oude Tonge) (4 miljoen)