Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Business Manager Dirk Vercammen van Euro Pool System:

”Uitgegroeid tot logistiek dienstverlener rond de EPS-krat”

Tholen - Euro Pool System is Europa's grootste logistieke dienstverlener van meermalige verpakkingen. "Vorig jaar rouleerden onze blauwe en groene kratten meer dan 560 miljoen keer. Dit jaar gaan we over de 600 miljoen heen", verwacht Dirk Vercammen, die vanuit het depot in Sint Katelijne Waver operationeel verantwoordelijk is voor de regio West-Europa.


Dirk Vercammen

Euro Pool System heeft 45 depots in heel Europa. Producenten kunnen bij de depots schone, lege bakken huren en direct meenemen. Desgewenst bezorgt Euro Pool System de lege bakken. De volle bakken belanden - eventueel via een afzetorganisatie of groothandel - bij het distributiecentrum van de retailer. Hierna gaan de producten naar de winkels. Het lege fust wordt weer bij een depot ingeleverd of door Euro Pool System opgehaald. Alle ingeleverde bakken worden volgens strenge hygiënenormen gereinigd en weer in roulatie gebracht.

"Retailers besteden steeds meer aandacht aan kostenreductie binnen hun retourlogistiek. Een aantal retailers, zoals Carrefour en Delhaize in België, zet daarmee grote stappen. Je ziet de depotfunctie van Euro Pool System samen vallen met de functie van sorteercentrum. Een mooi staaltje ketenintegratie", zegt Dirk. "Wij zijn vanuit de veilingwereld met onze inklapbare krat uitgegroeid tot logistiek dienstverlener, maar wel met diensten die rond de meermalige kratten hangen."


Het depot in Sint Katelijne Waver

"De volumereductie via inklapbare kratten en de verdere automatisering van processen zijn evoluties die in de retailwereld niet meer te stuiten zijn. Zo gaan we in september voor Delhaize met RFID werken. Dat doen we vanuit ons depot in Brussel voor een tweehonderdtal klanten en leveranciers. Dit gaat verder dan een pilot, want het project is al operationeel. Dit gaat van het elektronisch bestellen tot de hele tracking-en-tracing", vertelt Dirk enthousiast. Groeikansen voor Euro Pool System ziet Dirk met name in de verssectoren buiten de agf en als vervanger van de eenmalige verpakkingen.

"Over het algemeen zijn meermalige verpakkingen goedkoper dan eenmalige verpakkingen", vertelt de business manager. "Bij studies hiernaar moet je kijken naar de gehele supply-chain., je kunt niet een bepaald gedeelte uit de keten trekken. Zo moet je natuurlijk ook het verlies aan beschadigde producten en de productiviteit van orderpicking meerekenen. En dan komen de meermalige verpakkingen in zijn totaliteit goedkoper uit de bus."

Dat eenmalige verpakkingen een mooiere presentatie zouden hebben, bestrijdt Dirk. "Dat argument zit er bij veel mensen ingebakken, maar de kist wordt in de meeste gevallen als drager gebruikt en blijft niet in de winkel liggen. In een Spaanse supermarkt hebben we eens onderzoek gedaan naar de uitwerking door alle blauwe kratten te vervangen door groene, maar het grootste deel van de consumenten zag geen verschil."



Of de verssector in de toekomst helemaal over zal stappen op meermalige kratten, vraagt Dirk zich af. "Duurzaamheid ligt tegenwoordig bij alle retailers in de mond, dus wat dat betreft hebben we de wind mee. Maar en zijn wel grenzen. Zo moet je ervoor georganiseerd zijn en zit er een grens aan de fysieke afstand."

"Het gebruik van EPS-kratten is per land fors afhankelijk", vertelt Dirk. "De basis van ons systeem ligt in de Benelux en Duitsland. Hoe noordelijker in Europa, hoe meer het gebruik toeneemt. In landen als Frankrijk en Italië, zie je daarentegen een veel traditionelere structuur. Maar in Spanje zijn ze expansief bezig. De Spaanse retail kopieert West-Europa. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook een hele andere structuur, al exporteren we vanuit Nederland wel daarheen."

Naast de retail, maken ook de cateraars veel gebruik van de EPS-kratten. "De stappen die de retail gezet heeft, zie je nu ook opgepakt worden door de cateringsbedrijven. Daar zit een flinke versdistributie achter, pas op. Ik schat het marktaandeel van de catering (restaurants, ziekenhuizen, scholen, pompstations) in op 30 à 40%."



"Ondanks de kredietcrisis ziet Vercammen de toekomst van Euro Pool System met het volste vertrouwen tegemoet. "Op dit moment moeten we heel attent zijn omdat kredietverzekeraars ons beletten om op een goede manier onze business te doen. Maar ook in crisistijd blijft voeding de basis. Dat is het verschil met mensen die bijvoorbeeld in de autobranche werken!"

Voor meer informatie:
Dirk Vercammen
Euro Pool System
Kempenarestraat 53, bus 2
B-2860 Sint Katelijne Waver
Tel: +32 (0)15-322868
Fax: +32 (0)15-322870
www.europoolsystem.be