Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Cherryfarm introduceert nieuwe kersensorteermachineCherryfarm is een gezellige vierkantshoeve die deel uitmaakt van een actief kersenbedrijf in Brustum, nabij sint-Truiden in Limburg (BelgiŽ). Het is een actieve kersenboerderij in de Haspengouwse fruitstreek. De familie Vanweddingen is als ťťn van de eersten in de regio gestart met laagstam-aanplantingen voor zoete kersen. Op een oppervlakte van ongeveer 20 hectare worden variŽteiten geteeld als Kordia, Regina, Lapins, Sweetheart, Summit, enzovoort. Door de grote variŽteit aan rassen zijn zij in staat kersen te leveren van half juni tot half augustus. Het bedrijf is nog in volle uitbreiding door de pas aangeplante plantages.Het bedrijf probeert ook een energiebesparend bedrijf te zijn door de volledige installatie te laten werken door de pas geplaatste zonnepanelen op de loods.
Eerst wordt het fruit geoogst. Het wassen, sorteren en kalibreren van de kersen gebeurt onmiddellijk na de oogst op de boerderij met onze nieuwe sorteermachine van nv Stas Belgium. Daarna wordt het fruit naar de veiling gebracht.Hoe gebeurt de sortering?

Wanneer de vers geplukte kersen in de loods aankomen, worden ze opgegoten in de waterbak waar ze gekoeld en gewassen worden. Vervolgens worden de kersen op verschillende lijnen uitgestald zodat men er de gebarsten kersen kan uit halen. Wanneer dit gebeurd is, worden van elke kers fotoís genomen om de juiste kleur en maat te kunnen vast stellen zodat deze vervolgens op de juiste band en in de juiste verpakking terecht komt.De bedoeling is dat er vanaf 2010 ook aan sortering voor derden wordt gedaan mits voldoende afzet.Naar de toekomst toe is het overkappen van barstgevoelige variŽteiten een doelstelling om zo het maximale uit de oogst te kunnen halen.
Cherryfarm doet ook dienst als bed and breakfast. Wie dat wenst, kan uitgebreid kennismaken met alle aspecten van de moderne kersenteelt. De uitgestrekte fruitplantages rondom de Cherry Farm zijn een oase van rust en natuurpracht. Ideaal om te wandelen of te fietsen!De meest interessante periodes om de kersenteelt van dichtbij te bewonderen zijn de bloesemtijd (ongeveer van midden tot eind april) en de oogst (ongeveer van midden juni tot midden augustus). Ook voor de verkoop van verse kersen rechtsreeks aan de consument is een echte meerwaarde van dit bedrijf.

Voor meer informatie: www.cherryfarm.be

Publicatiedatum: 6-7-2009

 mail dit artikel    print


 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*