Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie Middelburg van GreenMatch:

"Prijsverschillen afzetorganisaties van week tot week inzichtelijk"

Tholen - Veel is er de laatste seizoenen te doen over de afzet van glasgroenten. Tijd om te gaan praten met Arie Middelburg, die met zijn adviesbureau GreenMatch adviezen geeft aan telers en afnemers over afzetgerelateerde vraagstukken. Het aantal telers dat gebruik maakt van het prijs-, opbrengst- en teeltvergelijkingsprogramma GVS ligt volgens de afzetspecialist royaal boven de honderd.



"Diverse afzetorganisaties beweren tegenwoordig dat ze nagenoeg de hoogsteuitbetaalprijs realiseren. Laat mij nou maar met objectieve,onafhankelijke cijfers laten zien hoe het zit. Ik word soms weleensverdrietig wat men durft te beweren over de gemaakte prestaties ofwelke uitspraken daar op voorhand over worden gedaan. Dat kan gewoonniet", vertelt Arie, die in 2005 zijn eigen bedrijf startte najarenlange ervaring in het veilingwereldje.

Spil in het advies van Greenmatch vormen de resultaten van het vergelijkingsprogramma GVS, met vergelijkingen op het gebied van prijs, opbrengst en teelt. Telers maken gebruik van het programma door middel van een abonnement. "Meer dan de helft van de tijd ben ik aan het vergelijken. De verschillen maak ik inzichtelijk. Van week tot week worden de telers zodoende geconfronteerd met de prijsvorming", vertelt Arie.

Bij de (uitbetaal-) prijsvergelijking worden op bedrijfsniveau vergelijkingen gemaakt van de periodieke en cumulatieve afzetresultaten ten opzichte van andere afzetorganisaties. Bij de opbrengstvergelijking wordt op geïndexeerde wijze een uitgebreid inzicht gegeven van de opbrengsten ten opzichte van de collega’s, niet alleen van het huidige jaar, maar ook ten opzichte vanhet vorige jaar. "Meestal gebeurt dat op verzoek anoniem. De telers moeten vertrouwen dat ik netjes met hun gegevens omga. Anders ben ik snel uitgewerkt hoor", vertelt Arie. Hiermee ontstaat een unieke verzameling gegevens. Als telers vinden dat nader onderzoek noodzakelijk is, geef ik er een operationele invulling aan. Zo kan een oriëntatie en verandering naar afzetorganisatie tot aanzienlijke verbetering van de afzet en opbrengsten leiden in individuele situaties."

Arie valt met zijn diensten bij veel telers met de neus in de boter. "Er is veel aan de hand in de glasgroententeelt en elke cent is er in deze crisistijd één. Door het grote aanbod is er te weinig spanning op de markt", zegt Arie. Volgens de adviseur wordt 'afzetbundeling' echter weleens te gemakkelijk als oplossing aangedragen. "Ik sta positief achter de 'Achten' en het zou goed zijn voor de sector als er een aantal zaken gezamenlijk worden uitgevoerd. Maar er wordt mijns inziens weleens te makkelijk gedacht dat het door afzetbundeling wel allemaal goed zal komen. Het is heel anders dan de vroegere veilingwereld. Die is er niet, of je nu wilt of niet."

"Er valt een flinke sanering te verwachten", meent Arie. "De telers zullen als het maar even kan graag doorgaan. Verkopen van het teeltbedrijf is momenteel ook niet echt een optie. Heel erg belangrijk hierin is hoe de banken hiermee omgaan. Feitelijk zou je er in één slecht jaar niet onder door mogen gaan, maar de situatie is momenteel wel dramatisch. We praten momenteel over circa 10 euro per vierkante meter negatief verschil in de paprikateelt. En de alternatieven zijn minimaal."

Voor Arie lijkt er de komende jaren in ieder geval genoeg werk te zijn. "Ik heb nog wel wat plannen in petto. Zo ben ik van plan op mijn website en GVS meer in te gaan op trends in de markt. Ook sluit ik een uitbreiding van mijn activiteiten richting de vollegrondsgroenten niet uit."

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
Mob: 06-52520693
www.greenmatch.nl