Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ruim een eeuw veredelen op Kwekerij Westhof

Veredelde walnootbomen blijven kleiner en zijn vroeg vruchtbaar

Tholen - Met walnoot wordt meestal gedoeld op de vrucht van de okkernoot (Juglans regia), ook wel gewone walnoot genoemd. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen bij de walnoot aan dezelfde boom voor. Mannelijke bloemen zijn in katjes verenigd. Vrouwelijke bloemen bevinden zich al of niet in trossen aan het einde van nieuwe scheuten, die in het voorjaar ontstaan uit de eindknop van de langloten en uit enkele daaronder gelegen knoppen. Bij de rassen die bekend staan als kortlotdragers komen vrouwelijke bloemen ook aan de kortloten voor, dus meer gespreid langs de takken. Deze rassen (zoals Broadview en Nr. 16) zijn dus in principe veel vruchtbaarder.Vele rassen kunnen vrucht zetten met eigen stuifmeel, maar verschillende bloeitijden van de mannelijke en vrouwelijke bloemen kan dit beletten. Bij de meeste rassen bloeien de mannelijke en de vrouwelijke bloemen namelijk niet tegelijk. De mannelijke bloemen bloeien meestal eerst, wat protandrie wordt genoemd, maar er zijn ook rassen waarbij het omgekeerde het geval is (protogynie). Daarom is het aan te bevelen om tenminste twee verschillende rassen te planten waarvan de bloeiperioden van de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen elkaar voldoende overlappen.Er zijn rassen die zonder eigen of vreemd stuifmeel toch noten leveren, als gevolg van apomictische vruchtzetting (apomixie). De neiging tot apomictische vruchtzetting kan echter van jaar tot jaar verschillen, waardoor het aanplanten van een geschikte bestuiver toch meer oogstzekerheid geeft.

Walnoten kunnen door middel van zaaien worden vermeerderd, maar bij gezaaide bomen zijn de eigenschappen van tevoren niet bekend. Gezaaide bomen kunnen laat in productie komen, vaak pas na 10 tot 15 jaar.Voor de professionele teelt wordt meer en meer gebruik gemaakt van geŽnte bomen. GeŽnte bomen hebben als voordeel dat men door voor een bepaald ras te kiezen vooraf de eigenschappen kan bepalen als groeikracht, groeiwijze, bloeitijden, productie en vruchtkenmerken. Bovendien wordt door bomen van hetzelfde ras te planten een uniforme aanplant verkregen. GeŽnte bomen komen snel in productie, soms al na 2 tot 4 jaar. De geŽnte bomen zijn uiteraard wel duurder in aanschaf, doch door de genoemde voordelen en doordat de boom voor zeer veel jaren wordt aangeschaft, is dit het prijsverschil wel waard.Voor het enten wordt gebruik gemaakt van een onderstam. Hiervoor worden meestal zaailingen van de gewone walnoot (Juglans regia) gebruikt.Sinds vier jaar herbergt Kwekerij Westhof de Nederlandse Juglans Collectie van botanische soorten.Dit zijn allemaal soorten die van oorsprong in de natuur voorkomen; Volgens de boeken zouden er 27 botanische soorten en vier natuurlijke kruisingen zijn. Nieuwigheden op dit moment vijftig - worden eerst beoordeeld op het proefveld bij de kwekerij.

Daarbij gaan ze niet over ťťn nacht ijs. Piet van ít Westeinde: "Ik moet acht jaar tegen een nieuw ras aangekeken hebben voordat ik er iets over kan zeggen!" Wat hij wel al kan melden, is dat er in de toekomst een dwergnotenboom op de markt zal komen. Deze is zů klein dat hij zelfs in een pot op het terras kan staan. Het plan is ook de gangbare rassen in pot te gaan kweken waardoor de afzetperiode wordt verlengd.

Walnoten zijn gezond door de goede vetten die ze bevatten, elke dag een handje walnoten geeft hetzelfde resultaat als het eten van vette vissoorten en in de tuin geven ze schaduw en de muggen houden niet van de geur van de bladeren, dus heerlijk zitten in de zomer.

Voor meer informatie:
Kwekerij Westhof
P. en J. van Ďt Westeinde
Westhofsezandweg 3
4444 SM ís-Heer Abtskerke
Tel. 0113-56 12 19
E-mail
www.walnoten.nl

Publicatiedatum: 4-6-2009
Auteur: Adri de Rooij
Copyright: www.agf.nl

 mail dit artikel    print


 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*