Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klinische studie toont toename activiteit antioxidanten na eten van zure kersen

Tholen - Volgens nieuw onderzoek aan de universiteit van Michigan kan het eten van een portie zure kersen de antioxidant activiteit in het lichaam aanzienlijk verhogen, zoals werd gemeld op de bijeenkomst van de 2009 Experimental Biology. In de studie waar gezonde volwassenen een portie bevroren kersen aten, hadden zij een verhoogd gehalte aan antioxidanten, specifiek vijf verschillende anthocyanen, de natuurlijke antioxidanten die kersen hun rode kleur geven.

Twaalf gezonde volwassenen, in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, werden willekeurig aangewezen om een portie bevroren zure kersen te eten. Onderzoekers analyseerden bij de deelnemers regelmatig bloed en urine nadat zij de kersen gegeten hadden en vonden een verhoogde antioxidant activiteit tot maximaal 12 uur na het eten van de kersen.

"Deze studie toont voor het eerst dat de antioxidanten uit de zure kersen in de menselijke bloedbaan actief zijn en gepaard gaan met verhoogde antioxidant activiteiten, die een positief effect kunnen hebben," zegt Sara L. Warber, MD, mededirecteur van de Universiteit van Michigan Integrative Medicine, en universitair hoofddocent bij de faculteit geneeskunde aan de UM Medical School en de belangrijkste onderzoekster van de studie. "Terwijl meer onderzoek nodig is, is het echt geweldig dat voor een redelijk bedrag aan kersen voordelen zouden kunnen ontstaan, zoals het verminderen van risicofactoren voor hart -en vaatziekten en ontstekingen."

Eerder heeft het onderzoeksteam van Warber de voordelen aangetoond bij dieren die een met kersen verrijkte voeding kregen en die daardoor cholesterol en triglyceriden, ongezonde vetten, in het bloed zagen verminderen. Andere voordelen die werden gevonden in dierstudies na het eten van kersen, waren verminderd lichaamsgewicht en minder "buikvet", het type wat in verband gebracht wordt met een verhoogd risico op hartziektes en diabetes type 2.

"Het is bemoedigend, dat onderzoek zoals het onze, vindt dat een geweldig smakende vrucht kan leiden tot gezondheidsvoordelen en we het belang van gezonde voeding kunnen benadrukken," zegt Warber.

Ongeveer 95% procent van de kersen die in de VS worden geconsumeerd zijn hier geteeld, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Michigan, Wisconsin, Utah, Washington, Oregon, Pennsylvania en New York.

Financiering voor het onderzoek werd verstrekt door het Cherry Marketing Institute, een organisatie die wordt ondersteund door de Noord-Amerikaanse zure kersen telers en verwerkers.
Publicatiedatum:
Auteur:
©