Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PRI en Inova Fruit tonen cisgene appel op Floriade 2012

Plant Research International (PRI) van Wageningen UR wil op de Floriade van 2012 nieuwe appelrassen tonen die resistent zijn gemaakt tegen appelschurft via cisgenese. Daarbij gaat het om genetische modificatie met genen uit andere appelrassen. Het instituut wil met fruitveredelaar Inova Fruit een bedrijf oprichten om deze rassen te ontwikkelen.

Appelschurft is de belangrijkste ziekteverwekker in de Nederlandse appelteelt. ‘Tachtig procent van de pesticiden in de appelteelt wordt gebruikt tegen schurft", zegt PRI-onderzoeker dr. Ton den Nijs. "Appeltelers moeten jaarlijks 15 tot 18 keer spuiten om de schimmel die de schurft veroorzaakt, onder de duim te houden." PRI werkt aan een milieuvriendelijk alternatief, waarbij meerdere resistentiegenen uit andere appelsoorten via genetische modificatie in commerciële rassen worden ingebracht.

Volgens Den Nijs zijn er mogelijkheden om de Elstar via cisgenese tegen schurft te beschermen. Ook in appelrassen die Inova Fruit op de markt brengt, als Wellant, Rubens en Junami, wil het instituut de resistentiegenen inbouwen. "Tot nu toe hebben we één resistentiegen ingebouwd", zegt Den Nijs. "We zijn nu bezig met het isoleren van een tweede gen, zodat we een multiresistente appel kunnen ontwikkelen."

Of de vernieuwde rassen op de markt komen, valt nog te bezien. Wageningse plantenonderzoekers als prof. Evert Jacobsen pleiten ervoor de cisgene appel- en aardappelsoorten vrij te stellen van de Europese gmo-wetgeving. Die vergt dusdanig veel aanvullend onderzoek op het gebied van milieu en veiligheid dat een resistent ras op de markt brengen al snel 10 miljoen euro kost, zegt Den Nijs. De Europese Unie discussieert momenteel over de vraag of de regelgeving voor cisgene gewassen versoepeld moet worden

Bron: Resource
Publicatiedatum: