Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Germán Gómez, van Persimon Select:

"Door hagel kan markt overspoelen met klasse 2 kaki's"

De geraamde oogst voor de kaki in Valencia is 30 % lager dit seizoen. Dat is te wijten aan de vorst en hagelstormen in het voorjaar en de zomer van dit jaar.

"De vorst heeft 80 % van onze eigen teelt aangetast", vertelt Germán Gómez, directeur van Persimon Select. "De vorst van vorig jaar liet ons al zonder fruit achter in de laatste fase van het seizoen. De vorst van dit voorjaar, evenals de hagel, heeft onze teelt aanzienlijk aangetast.



Volgens de teler zouden de gevolgen van deze ongunstige weersomstandigheden ook een negatieve invloed kunnen hebben op de afzetprijzen op de markt ondanks dat er minder volume beschikbaar is.

"Naast het fruit dat direct verloren is gegaan, zijn er grote hoeveelheden kaki die afgezet zullen worden als klasse 2 producten vanwege de plekken van de hagel op de schil. Als de markt volloopt met klasse 2 producten, kunnen er twee dingen gebeuren. Ofwel de prijzen van dit beschadigde fruit trekken de prijzen van het klasse 1 fruit mee omlaag, ofwel er ontstaat een groot prijsverschil tussen de klassen. Daarover is nog onzekerheid", geeft German Gómez aan.



Vanaf zondag en tot minstens halverwege deze week zullen er opnieuw stevige buien zijn die ook de ontwikkeling van de oogst en de kwaliteit daarvan zouden kunnen aantasten. "Deze regenval zal telers beletten de behandelingen voor een snellere rijping van het fruit uit te voeren en degenen die dat al gedaan hebben, zullen ook pas later kunnen oogsten. Daarom voorzie ik dat het seizoen een langzame start zal hebben en dat er weinig volume zal zijn in de eerste weken".

Volgens de huidige oogstramingen liggen de telersprijzen voor kaki momenteel rond de 38 cent per halve kilo.


Voor meer informatie:

Persimon Select, S.L.
T: +34 96 152 30 00
German Gómez
german@persimonselect.com
Bernardo Gómez
bernardo@persimonselect.com
Publicatiedatum: