Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Nowakowski, Genesis Fresh

"Polen moet overwegen haar appelproductie te verminderen"

Het nieuwe Poolse appelseizoen is begonnen en de eerste volumes Gala, Champion, Red en Golden Delicious zullen binnenkort op de markt komen. De meningen van de verschillende telers lopen uiteen, waarbij de vraag domineert of Polen erin zal slagen al haar appelen af te zetten. Het Poolse teelt- en exportbedrijf Genesis Fresh is ervan overtuigd dat de hele Poolse appeloogst vermarkt zal worden. 

Dit jaar gaat het appelseizoen iets eerder van start, vertelt Jan Nowakowski van Genesis Fresh: "De weersomstandigheden waren ondanks de droogte in Polen en de rest van Europa uitstekend hoewel er in ons land wat meer neerslag is gevallen dan elders. Hagelstormen hebben veel minder schade veroorzaakt dan voorgaand seizoen en ook het suikergehalte van de appelen is dit jaar goed."



Dat Polen een recordoogst verwacht, is geen nieuws meer maar hoe hoog zal deze productie uiteindelijk uitvallen en wat gaat er met al deze appelen gebeuren? Tot dusver lopen de antwoorden op deze vraag uiteen van het goedkoop afzetten aan verwerkers tot het afzetten op markten zoals China. Nowakowski is er in elk geval van overtuigd dat Polen al haar appelen af zal kunnen zetten: "Er zal in Polen dit seizoen een volume van zo'n 5 miljoen appelen worden geoogst. Deze grote opbrengst is te danken aan de appelbomen die de afgelopen twee jaar wat rust hebben gehad. Gezien de recente weersomstandigheden verwachten we nu een recordoogst. Afhankelijk van het ras zullen er dit jaar 40% tot 45% meer appelen zijn en in een aantal gevallen zelfs 50% meer!"

"Dit seizoen zullen onze appelen zoals altijd voornamelijk naar Europese markten geëxporteerd worden. We leveren al jaren aan deze landen maar dit jaar hebben zij zelf ook meer appelen. Onze appelen worden ook naar het Midden-Oosten, Afrika en het Verre Oosten geëxporteerd. Dit jaar verwachten we 30% tot 35% meer appelen aan deze markten te leveren dan vorig jaar. China heeft onze speciale belangstelling omdat dit land 30% van haar appeloogst verloren zag gaan als gevolg van hagelbuien. Wij willen deze tekorten graag aanvullen dit seizoen."



Op de vraag waarom hij er zo zeker van is dat Polen al haar appelen zal kunnen vermarkten, antwoordt Nowakowski dat deze vraag hem eigenlijk ieder jaar wordt gesteld: "Ieder jaar krijgen we vragen of we al onze appelen wel kwijt kunnen. Vorig jaar heeft bewezen dat Poolse appelen wereldwijd een goede reputatie hebben en dat nieuwe markten onze heerlijke appelen graag uitproberen. We maken ons daarom geen zorgen! De tijd zal leren hoeveel we uiteindelijk naar China zullen exporteren maar ik ben optimistisch gestemd want ook dit jaar zullen er nieuwe klanten bijkomen voor onze Poolse appelen."

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de Poolse sector. Nowakowski geeft toe dat er problemen zijn bij het werven van voldoende arbeidskrachten om de grote appeloogst binnen te halen: "In veel landen zijn er problemen met het vinden van voldoende arbeiders en in Polen is dit niet anders. In de zomer hadden we niet genoeg mensen om zomerfruit zoals kersen, aardbeien en pruimen te plukken. Nu de herfst nadert, merken we dat er meer arbeidskrachten beschikbaar zijn, dus maken we ons minder druk over het feit dat de appelen niet geplukt zullen worden."




Nowakowski is het ermee eens dat Polen haar appelproductie mogelijk zal moeten verminderen: "Tijdens de beurs Prognosfruit 2018, die in augustus in Polen gehouden werd, heb ik met veel telers en exporteurs uit Frankrijk, Italië en België gesproken die zich zorgen maakten over de grote Poolse appelproductie. Ik geef toe dat Polen zou moeten overwegen haar productie te reduceren. Dit zal een gunstige invloed hebben op de markt in Europa en het prijsniveau van appelen in Polen. Het zal zeker positief uitpakken voor onze productiekosten en winstgevendheid. Elk jaar nemen de productiekosten weer toe en ook de arbeidskosten worden steeds hoger. Onze afzetprijzen groeien verhoudingsgewijs echter veel minder. Vaak is de afzetprijs zelfs niet eens dekkend voor de productiekosten."


Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel. +48223783405
Email: info@genesisfresh.com
Publicatiedatum: