Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Sociale verspillingsfabriek enVie verwerkt surplus Reo Veiling

Belgische sociale onderneming enVie produceert verse soepen uit groentesurplus
België heeft zijn eigen Verspillingsfabriek. Bij de sociale onderneming enVie in Brussel wordt op basis van overschotten van verse Belgische groenten verse soepen gemaakt door een team van medewerkers die dankzij het project opnieuw deel uitmaken van de arbeidsmarkt na een lange duur van werkloosheid. Drie verschillende soepen zijn beschikbaar in de winkels van OKay en OKay Compact. Vier nieuwe recepten zullen naargelang het seizoen in de winkels worden geïntroduceerd.Een belangrijke doelstelling van enVie is strijden tegen de voedselverspilling. De soepen van enVie bevatten 40 tot 55% verse groenten, waardoor ze bij de verse soepen staan. De soepen zijn 'klaar voor gebruik' en zowat de rijkst gevulde op de markt: 2 liter soep bevat maar liefst 1 kg verse groenten. Ze zijn 100% natuurlijk, zonder additieven of kleurstoffen. Elke fles soep wordt klaargemaakt in de ateliers van enVie in Brussel, met verse groenten geteeld in België, die anders niet voor menselijke consumptie zouden worden gebruikt (en als dierenvoer worden gebruikt).

Het gaat om allemaal verse Belgische kwaliteitsgroenten die rechtstreeks van het veld komen, maar die geen afnemers vinden omdat er reeds een overschot op de markt is of omdat ze niet aan de gangbare criteria voldoen (grootte, kleur, enz.). Tijdens het eerste jaar van bestaan verwacht enVie reeds 40 ton groenten van de voedselverspilling te redden. Het doel is om op 2 jaar tijd zelfs 100 ton groenten te verwerken. Momenteel bestaat het gamma soepen van enVie uit 3 verschillende recepten: soep van 6 groenten, tomatensoep met basilicum en wortelsoep.

enVie kwam tot stand dankzij de steun van 5 partners: McCain België, Colruyt Group, Randstad Group en REO Veiling, de Belgische groenten -en fruitcoöperatie. De Belgische Federatie van Voedselbanken, de vijfde partner, steunt dit project en biedt al haar expertise aan.

McCain, wereldwijd marktleider van aardappelproducten biedt enVie strategische en logistieke steun aan. « Globaal willen we het dagelijkse leven verbeteren van gemeenschappen die in precaire situaties verkeren, lokaal maar ook aan de andere kant van de wereld. Het idee dat daarachter zit is dat iedereen kan helpen, elk op zijn manier. Zo leiden we projecten in Frankrijk, Griekenland, Colombia en Marokko, steeds in het kader van sociale ondernemingen", aldus William Jarijch, Managing Director van McCain België. Katrin Sano: "Als werknemer ben ik enorm trots dat de McCain-familie durft te investeren in een Belgische sociale business. Het geeft me een extra boost om voor McCain te werken."

Colruyt Group biedt enVie een stevig en uitgebreid distributienetwerk aan, waardoor de soepen een grote zichtbaarheid genieten en de consument ze makkelijk kan aankopen. "Duurzaam ondernemen zit echt in het DNA van Colruyt Group: we nemen dit mee in alles wat we doen en willen op verschillende vlakken onze maatschappelijke rol oppakken. De samenwerking met enVie past perfect in deze ambitie: oplossingen zoeken voor food waste is en blijft ook voor ons een belangrijk punt. Het geeft een extra meerwaarde als dit ook nog eens een sociale insteek heeft. We zijn trots dat we enVie kunnen ondersteunen met onder andere onze kennis op vlak van retail, en door de soepen onder Boni Selection-label aan te bieden aan de OKay -en OKay Compact-klanten. Dankzij dit initiatief kunnen die klanten ook hun steentje bijdragen tot een heel mooi doel", Stefan Goethaert, Algemeen Directeur Colruyt Group Fine Food.

Randstad Group speelt een centrale rol in het creëren en samenstellen van werkploegen voor enVie. "De arbeidsplaatsen worden voorgesteld aan langdurig werklozen die op deze manier terug deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Dit is een schitterend sociaal project dat wij met veel plezier steunen", verklaart Herman Nijns, CEO Randstad Group BeLux.

REO Veiling levert de overschotten verse groenten die afkomstig zijn van Belgische telers. Voornamelijk zijn dat groenten die uitermate geschikt zijn om soep van te maken (courgette, prei, selderij, tomaat, enz.). "Als telerscoöperatie geloven we in de absolute meerwaarde van samenwerking om issues als duurzaamheid en voedselverspilling aan te pakken. Dankzij de gerichte samenwerking met de verschillende partners kunnen we overschotten van groenten en fruit alsnog valoriseren, wat een meerwaarde betekent voor ons als producent, de sociale onderneming en uiteindelijk ook de consument", Dominiek Keersebilck, commercieel directeur REO veiling.

De Belgische Federatie van Voedselbanken steunt enVie als ethische partner en zal hiervoor al haar expertise als sociale actor inzetten ten dienste van het project. Het enVie-project sluit nauw aan bij de missie van de Belgische Voedselbanken, met name de strijd tegen honger en voedselverspilling, alsook de re-integratie van mensen in armoede via sociale tewerkstelling.

Sedert 2016, het jaar dat het idee van enVie vorm kreeg, werkt Naomi Smith dagelijks samen met deze vijf partners en wordt deze innovatieve sociale onderneming verder uitgebouwd. "enVie is een fantastisch sociaal project, zowel wat de doelstellingen als de uitvoering ervan betreft. Het is het resultaat van de wilskracht van personen en bedrijven die adequaat reageren op de reële problemen van onze samenleving. Ik hoop van harte dat enVie sociaal iets losmaakt bij de Belgen en dat ze natuurlijk ook onze soepen lekker vinden! Met elke fles die verkocht wordt, wordt er gestreden tegen de voedselverspilling en de langdurige werkloosheid! Van een solidaire en menselijke aankoop gesproken! "

Bron: Colruyt Group

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018