Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ingmar Heuer, Ingmar Heuer GmbH Hamburg:

“Papaja’s schaars op de markt”

De exotenmarkt wordt gekenmerkt door wisselende aankomsten en vluchtige prijzen. Door weersomstandigheden in de teeltgebieden van papaja in Brazilië is er een aanzienlijk tekort. Ondanks de moeilijke markt neemt papaja toch jaar na jaar toe in belangrijkheid op de Duitse groothandelsmarkt, aldus importeur Ingmar Heuer, die reeds vier jaar de belangrijkste papaja variëteit verkoopt: de Formosa.


Papaja Formosa wordt vooral naar Europa getransporteerd met luchtvracht

Kwaliteitsproblemen aan de bron
In de opslag van Ingmar Heuer GmbH kan men het hele jaar door verse luchtvracht papaja's uit Brazilië vinden. Op dit moment zijn de aantallen echter beperkt. "Door de grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht worstelen een aantal telers in het noorden van Brazilië met kwaliteitsproblemen. Vooral ten aanzien van de kleuring van het fruit. Als gevolg is er nu wat schaarste," aldus Heuer.

Door de beperkte beschikbaarheid neemt ook het belang van lokale verkoopmarkten naar verhouding toe. "Het fruit wat er is kan op dit moment voor hoge bedragen in de binnenlandse markt in Brazilië afgezet worden, waardoor er slechts kleine aantallen op de Europese markt arriveren." Desondanks is het niet noodzakelijk dat het tot een onvermijdelijke stopzetting van de leveringen moet komen. De prijzen zijn meestal eveneens vrij stabiel, bevestigt Heuer.


Grote maten worden steeds meer een niche markt

Interessante nichemarkt
Op de lange termijn gezien groeit papaja nog steeds ieder jaar in belangrijkheid in de Duitse handel. Ondanks vele pogingen met andere rassen zoals de Golden en de Maradol en met andere teeltgebieden zoals Costa Rica, Mexico en de Canarische Eilanden, blijft de Formosa uit Brazilië met afstand aan de leiding, volgens Heuer. "Qua smaak is er geen betere variëteit. Tegelijkertijd kom je de Formosa tegenwoordig steeds vaker tegen in de retail, bijvoorbeeld als gehalveerd en verpakt fruit. Ondertussen blijft luchtvracht de enige manier om het fruit te transporteren en aan de kwaliteitseisen die aan het product gesteld worden, te voldoen."


De papaja zal waarschijnlijk nooit zo alledaags worden als de mango vanwege haar gevoeligheid en de kleine hoeveelheden die er verhandeld worden. De teelt is veel moeilijker en de papaja is lang niet zo resistent tegen ziekten en plagen als de mango. Maar als nichemarkt is de papaja wel zeer goed gevestigd, aldus Heuer. "Nog steeds is er meer ontwikkelingspotentieel. Er worden nog steeds nieuwe markten toegevoegd, met name gespecialiseerde winkels."


Links: loods van Ingmar Heuer GmbH op de groothandelsmarkt in Hamburg. Rechts: Importeur Ingmar Heuer heeft zich jarenlang gespecialiseerd in exoten. 

Chinese pomelo's
Ingmar Heuer is Managing Director van het AGF import en groothandelsbedrijf met dezelfde naam. Hij is een reeds lang bekende specialist op het gebied van exoten en overzeese producten. Sinds het bedrijf werd op gericht in het jaar 2000 is haar klantenkring gestaag gegroeid en het bedrijf levert nu onder andere aan groothandels en retailketens in Duitsland, Zwitserland, België en Scandinavië. Naast welbekende exoten zoals mango's en avocado's, zijn pomelo's eveneens onderdeel van het productaanbod. "We importeren momenteel fruit uit Vietnam, maar binnen enkele dagen verwachten we de eerste ladingen uit China," besluit Heuer. 

Voor meer informatie:
Ingmar Heuer GmbH
GF: Ingmar Heuer
Großmarkt (Tor Ost)
Auf der Brandshofer Schleuse 2
20097 Hamburg
T +49.(4)0.788766.0
F +49.(4)0.788766.29