Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Schouten, Aardappelhandel Altena:

"Een topomzet in export zal met deze aardappelprijzen lastig worden"

Tholen - De handel in aardappelen valt volgens Kees Schouten van de Veense aardappelgroothandel Altena nog niet helemaal tegen. "In de vakantie is het wel even rustig geweest. Maar er begint nu wel wat exportvraag te komen, met name vanuit West-Afrika. Al met al hebben we redelijk werk."



"Een topomzet zullen we dit jaar niet gaan realiseren in de export. Voor exportaardappelen wordt nu al boven de 30 cent betaald. Tel daar nog eens importbelasting en logistiek bij op en je moet in Afrika bijna 50 cent betalen. Dat kan niet iedereen betalen", concludeert Kees. "Het zal in de export al met al niet eenvoudig zijn om dit jaar een topomzet te realiseren."

"Als er gerooid wordt, zijn er altijd wel aardappelen beschikbaar, maar het aanbod is veel lager dan andere jaren. Overal worden toch aanzienlijk minder kilo's gerooid. Vooral van de onberegende percelen is de opbrengst droevig met halve opbrengsten of erger. Over het algemeen kun je wel stellen dat de telers die vroeg zijn gestart met beregenen de winnaar zijn. Die hebben over het algemeen redelijk wat kilo's, maar topopbrengsten zullen er weinig zijn."

Joop, Eddy en Kees Schouten

"Over de kwaliteit hoeven we nog niet te klagen. De late partijen waar de meeste doorwas in zit, moeten nog op de markt komen, maar de vroege en middelvroege soorten zien er aardig uit. De vraag is nu wat er bij de late soorten nog bij gaat groeien", constateert de aardappelhandelaar.

Of alle ingrediƫnten aanwezig zijn voor een duur jaar? "Het is altijd speculeren", reageert Kees. "Maar met een half volume aardappelen in Nederland en ook een aanmerkelijk lagere oogst elders in Europa, kunnen de aardappelen bijna niet goedkoop worden. Maar of dat prijsniveau rond de 25 of 40 cent gaat liggen, dat weet niemand!"



Voor meer informatie:
Kees Schouten
Aardappelhandel Altena
Veensesteeg 15
4264 KG Veen
Tel: +31 (0) 416 392 565
Mobiel: +31 (0) 653 127 488
kees@altena-bv.nl
www.altenapotatoes.com