Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brent Bucks van FAM over opbrengstverhoring chipsverwerkers

"Commotie rond aardappeloogst: "Meer doen dan alleen maar hopen"

Wie actief is in de aardappelsector in Noord-Europa, volgt waarschijnlijk van dichtbij de commotie rond de impact van de warme, droge zomer op de aardappeloogst. "Maar we kunnen meer doen dan gewoon afwachten en hopen op het beste", verzekert Brent Bucks, R&D Director bij FAM, marktleider in industriƫle snijmachines en leverancier van een compleet gamma voor het snijden van chips.



Telers en alle betrokkenen in de aardappelindustrie vragen zich af hoeveel schade de oogst heeft opgelopen door het warme en droge weer deze zomer. Elke druppel regen is welkom in de hoop dat het veranderende weer voor wat extra volume zorgt, zodat de ergste problemen kunnen worden vermeden.

"De droogte lijkt tot een aardappeltekort te leiden dat niet kan worden opgevangen door de voorraden oudere aardappelen", legt Brent Bucks van FAM uit. "En de kwaliteit van de beschikbare aardappelen is ook niet optimaal. We verwachten aardappelen met een ruwere schil en kleiner van formaat. Momenteel stellen de verenigingen voor de aardappelhandel en de verwerkende industrie in Noord-Europa een versoepeling van de kwaliteitsnormen tussen telers en verwerkende industrie voor als de beste oplossing. Maar dat betekent dat de chipsverwerkers maatregelen moeten nemen."

Bijvoorbeeld door de snijoplossingen die ze nu gebruiken te her-evalueren. "Het FAM Centris productgamma voor het centrifugaal snijden van chips bestaat uit snijoplossingen speciaal ontworpen voor kleinere aardappelen", zegt Bucks. "De schuine schoepen van het tweetrapsschoepenwiel (DualStage) grijpen zelfs de kleinste aardappel en houden deze stabiel tijdens het snijproces. Zo wordt de aardappel niet alleen op zijn plaats gehouden, maar neemt ook de capaciteit toe zonder aan kwaliteit in te boeten."



Een ander belangrijk onderdeel van de Centris productlijn is de SureSet 16 snijkop. "Deze is het resultaat van uitgebreide R&D en aanpassingen op basis van feedback van klanten. De resultaten die we op de markt zien verrassen niet alleen onze klanten, maar ook onszelf", lacht Bucks. "In combinatie met het tweetrapsschoepenwiel zien klanten tot 50% minder afval tijdens het snijdproces, tot 30% minder zetmeelverlies, bijna geen schuin aflopende schijfjes, geen dikke uiteinden, minder olieopname en lagere arbeidskosten. Dit resulteert in een hoger snijrendement, zelfs bij kleinere aardappelen van mindere kwaliteit."

De gebruiksvriendelijke SureSet 16 snijkop en het tweetrapsschoepenwiel passen op alle gangbare merken centrifugaalsnijmachines.

Meer informatie:
FAM
Miek Hubert
T: +32 (0)3 450 92 45
M: +32 (0)472 82 00 16
miek.hubert@fam.be

Neerveld 2
2550 Kontich Belgiƫ
T: +32 (0)3 450 92 20
www.fam.be


Publicatiedatum: