Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika en Argentinië stoppen deels met export citrus naar EU

Vanuit de Zuid-Afrikaanse citrussector heeft de Europese Commissie te horen gekregen dat een deel van de Zuid-Afrikaanse export van citrus naar Europa vanaf 22 september vrijwillig zal worden opgeschort. Dit vanwege het risico van de verspreiding van black spot. Zuid-Afrika zal stoppen met de export van Valencia Late sinaasappelen uit door deze ziekte besmette teeltzones naar Europa. Het land zal echter doorgaan met de export van andere citrus zoals late Orri, Tango en Nadorcott mandarijnen, citroenen en grapefruit.

Anderzijds heeft de Argentijnse regering door middel van de Agrifood Gezondheids- en Kwaliteitsdienst (Senasa) verklaard dat ze de inspectie van citroenen met de EU als bestemming zullen stopzetten. Op die manier zal de export van deze citrus stilgelegd worden nadat er afgelopen augustus drie keer black spot onderschept werd. Net als in Zuid-Afrika wordt er wel ander citrus, zoals sinaasappelen en mandarijnen verzonden.

Vanuit Spanje geeft de Vereniging van Telers in Valencia aan dat beide landen met deze beslissingen proberen de schijn te redden tegenover de autoriteiten van de EU door interesse te veinzen voor het verbeteren van de fytosanitaire gezondheid.

"Het is paradoxaal dat geen van beide landen gezegd heeft dat ze van plan zijn om te stoppen met de verzending van hun late mandarijnen naar Europa, terwijl in werkelijkheid die citrusvariëteiten ook vatbaar zijn voor black spot. In dit verband is het de moeite van het opmerken waard dat het exportseizoen van mandarijnen uit Zuid-Afrika en Argentinië nu aan zijn hoogtepunt begint, terwijl er voor het seizoen van Valencia Late en citroenen al sprake is van een zekere achteruitgang," betoogt Cristóbal Aguado, directeur van AVA-ASAJA. "Deze beslissingen om tijdelijk alleen het deel van de zendingen dat voor hen interessant is op te schorten en tegelijkertijd door te gaan met de export van de variëteiten die hen uitkomen, is een schandelijke zaak", voegt hij toe.

Cristóbal Aguado zegt dat het "vooral beschamend is dat de Europese verantwoordelijken voor de fytosanitaire gezondheid tevreden zijn en met hun armen over elkaar blijven zitten, terwijl de Europese havens een doorgang van nieuwe plagen en ziektes blijven. De Europese Commissie laat een medeplichtige houding zien".
Publicatiedatum: